изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:49 EEST
ОКОЛО 4 МИЛИОНА ЗА ЕСЕННАТА КАМПАНИЯ ЗА ЗАСЯВАНЕ НА ПШЕНИЦА    
Земеделиесе очаква да получат земеделските производители от Добричка област от ДФ "Земеделие"

38 милиона лева ще отпусне държавен фонд "Земеделие" за подпомагане на есенната кампания за засяване на пшеница в цялата страна, съобщи за НДТ директорът на областната дирекция на фонда Динчер Хаджиев. Според него, тази година размерът на предвидената сума е много по-голям в сравнение с предходни години. Очаква са от общата сума около 4 млн. лева да бъдат отпуснати за подпомагане на сеитбата на пшеница в Добричка област.
В областната дирекция на ДФ "Земеделие" вече са пристигнали указанията за предоставяне на целева субсидия за закупуване и производство на семена на пшеница за хляб, реколта 2005, за субсидия за земеделските институти от системата на НЦАН за производство на предбазови и базови семена от пшеница и eчемик, както и за предоставяне на целева финансова линия, включваща кредит и субсидия за закупуване на минерални торове. От 16 до 20 август в дирекцията в Добрич ще се приемат заявления от земеделските производители за участие в кампанията. Целевите субсидии се откриват от 16 август. Документи ще се приемат до 15 ноември, а средствата трябва да бъдат усвоени до 15 декември.
По 25 лева за декар пшеница и ечемик могат да получат земеделските институти за производство на предбазови и базови семена, става ясно от указанията. Целевата субсидия е в размер на 1 100 000 лева, от тях 1 млн. лв. са за пшеница. Субсидията се отпуска за закупуване на предбазови и базови семена, горива, торове, препарати за растителна защита, за напояване или за извършени услуги.
11 900 000 лева е размерът на целевата субсидия, предвидена за покупка и производство на сертифицирани семена за производство на пшеница за хляб. От указанията става ясно, че максималният размер на паричните средства, които един замеделски производител може да получи в рамките на една календарна година по всички краткосрочни финансови линии е в размер на 130 000 лева. Максималният размер на площите по тази целева субсидия е 6 000 дка. 4 лв./дка при норматив 25 кг./дка е размерът на субсидията за семена от пшеница-сертифицирани I-во размножаване, а за семена от пшеница-сертифицирани II-ро размножаване е 3 лв./дка.
Указанията за целева финансова линия за закупуване на минерални торове предвижда да бъдат отпуснати 18 млн. лв, от които 9 млн. лв са субсидия и 9 млн. лв. - кредит. И по тази финансова линия земеделските производители могат да сключат договор с ДФ "Земеделие" за максимална площ 6 000 дка. Минерални торове могат да се закупуват само от заводите производители или от търговци, включени в утвърден от фонда списък.
 


Сходни връзки

ОКОЛО 4 МИЛИОНА ЗА ЕСЕННАТА КАМПАНИЯ ЗА ЗАСЯВАНЕ НА ПШЕНИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди