изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:55 EEST
УЧИЛИЩНА ПЕЧАТНИЦА ЩЕ ЗАРАБОТИ В СОУ "ДОРА ГАБЕ"    
ОбразованиеТя ще бъде единствена в Добричка област, а, може би, и в страната. Специалност "Полиграфия" ще бъде въведена от следващата учебна година в училището. В нея ще се обучават възпитаници на дом "Дъга", деца в неравностойно положение, както и други, които пожелаят

Средно-общообразователно училище "Дора Габе" в Добрич, както вчера ви информирахме, спечели проект пред Социално-инвестиционния фонд на стойност 67 570 евро. Той е за подготовка и оборудване на кабинети, в които деца от дом "Дъга" и деца-сираци, полусираци и на трайно безработни родители ще получават професионално обучение и квалификация в изключително атрактивни специалности, които не се срещат в Североизточна България. Това са "Компютърна графика, дизайн и реклама", "Графичен дизайн", "Художествена керамика" и Полиграфия". В специалностите ще могат да се обучават и всички останали ученици, които пожелаят.
По повод спечелването на проекта вчера в редакцията на НДТ гостуваха директорката на СОУ "Дора Габе" Тодорка Недева и председателката на училищното настоятелство Петранка Пеева. Те обясниха, че в тези 67 570 евро училищното настоятелство участва с 20 процента. То разполага с една част от сумата, а останалата е осигурена от община Добрич, която в лицето на кмета Детелина Николова и зам.-кмета Ваня Балчева е проявила изключително разбиране и съпричастност.
В рамките на проекта в училището ще бъде изградена печатница, която ще бъде за нуждите на специалността "Полиграфия", каквато досега се е изучавала единствено в Средното полиграфическо училище в София. В същото врече училищната печатница ще бъде единствената за областта, а, може би, и за страната. В дом "Дъга" ще бъде оборудван кабинет с компютри, ще има също кабинет за психологическа помощ и релаксация. По проекта се планира още създаването на кабинет по професионална ориентация и реализация в СОУ "Дора Габе". Той ще има консултативна роля, ще дава знания на завършващите в областта на икономиката, счетоводството, правото и др. Тоест младите хора ще получат най-необходимите бизнес умения, които ще им дадат възможност за по-добра ориентация по отношение на пазара на труда, ще бъдат информирани относно свободните работни места, ще им се помогне да осъществят контакти с фирми и т.н.
Тепърва предстои изготвянето на техническата и икономическа документация, след което с участието на общината ще се подпише споразумение за финансиране от СИФ, обясниха още Т. Ненова и П. Пеева. Тогава ще започне реализацията на проекта, като до шест месеца трябва да се направят ремонтът и оборудването на кабинетите. Самото обучение по специалностите ще започне вероятно от следващата учебна година. Има обаче идея съвместно с Бюрото по труда, общината и местни фирми веднага да се проведе квалификационен курс по полиграфия на ученици, завършващи средното си образование в СОУ "Дора Габе" и възпитаници на дома. Проучване показало, че специалисти в тази област в Добрич почти няма. Поради тази причина проектът предвижда и обучението на обучители.
"Избрахме точно тази група деца за проекта ни, защото техният шанс да продължат след получаване на средно образование, е много малък. Така те ще бъдат мотивирани и ще имат повече възможности за реализация. В специалностите обаче ще учат и други ученици - не само от дома и социално слаби" - допълниха още Т. Ненова и П. Пеева и подчертаха, че без изключителното единомислие и съвместни действия на родителите и училищното настоятелство не би могло да се постигне спечелването на проекта.
 


Сходни връзки

УЧИЛИЩНА ПЕЧАТНИЦА ЩЕ ЗАРАБОТИ В СОУ "ДОРА ГАБЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди