изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:33 EEST
ЕС е загрижен за медиците в Либия    
НовиниЕвропейският съюз е силно загрижен за съдбата на шестима чуждестранни медици - пет български медицински сестри и един палестински лекар, осъдени на смърт в Либия по обвинения, че са заразили с вируса на СПИН стотици либийски деца, съобщава ББС.



Материалът е по повод подписания вчера меморандум в Берлин, според който Либия се задължава да плати обезщетение на пострадалите в берлинската дискотека "Лабел" през 1986 г.

Не е ясно как сделката между Либия и Германия за компенсация за атентата ще се отрази на съдбата на българските медици, коментира ББС.

Либийските власти предложиха да изплатят 35 милиона долара компенсации на близките на някои от жертвите на атентата - германци и турци. Либийският посланик в Германия каза, че официален договор ще бъде подписан до две седмици в Триполи.

Трима бивши служители в либийското посолство в Берлин бяха признати за виновни за нападението, при което загинаха двама американски военни и турска жена. Ранени бяха повече от 200 души. В отговор на атентата Съединените щати бомбардираха два либийски града и убиха 15 души.

Кореспондент на ББС съобщава, че последното споразумение премахва една от пречките за Либия да възстанови пълните си отношения с Европейския съюз. Сделката последва решението на Либия да плати компенсации на семействата на жертвите от бомбения атентат срещу самолет на "ПанАм" над Локърби френски самолет над Нигер.

Германското правителство приветства предложението за компенсиране на неговите граждани, а правителствен говорител уточни, че то открива възможност канцлерът Герхард Шрьодер да посети Либия. Съединените щати също приветстваха сделката, но заявиха, че и пострадалите американци трябва да бъдат обезщетени.

В края на тази седмица Шрьодер е на посещение в България. Той връща визита на българския премиер Сакскобургготски от деня, в който бяха произнесени присъдите над българските медици. Тогава германският канцлер заяви, че е потресен от наказанието, припомня ББС.

Фондация "Кадафи" иска компенсации за американските бомбардировки

Фондация "Кадафи", която договори рамките на споразумението за атентата в "Ла Бел", поиска обезщетения заради американската операция в Либия, проведена малко след това. В комюнике на фондацията се посочва, че градовете Триполи и Бенгази са били подложени на американски бомбардировки, при които загинаха 41 невинни граждани, а други 226 бяха ранени.

Без съмнение те заслужават да бъдат обезщетени по подходящ и достоен начин, а извършителите на тези удари трябва да бъдат изправени пред съда, допълва организацията, която е и наблюдател по делото срещу българските медици.

"Фондация "Кадафи" се надява, че решаването на случая с "Ла Бел" ще бъде част от общото решаване на това тъжно събитие", се казва още в комюникето.

Междувременно либийското министерство на външните работи подчерта, че преговорите за случая в берлинската дискотека не са били официални и не включват либийската държава.

Либийското външно министерство заяви, че не е имало официални преговори между Либия и Германия по случая с атаката в дискотеката. Това бяха преговори между благотворителната Фондация "Кадафи" и семействата на жертвите, подчертава министерството. То допълва, че Либия като държава няма да плати обезщетения освен при условията, които е поставила на германското правителство по този въпрос.

Mediapool/NDT

 


Сходни връзки

ЕС е загрижен за медиците в Либия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди