изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:19 EEST
В ПРИЕМНАТА НА РЕДАКЦИЯТА    
ОбществоДОБРИЧЛИЯ СЕ ЖАЛВА ОТ ИЗМАМА ПРИ ПРОДАЖБА НА ИМОТ



В редакцията на НДТ с жалба дойде Агоп Степан Мурадиян от Добрич. Той пожела от страниците на вестника да се оплаче от факта, че е станал жертва на измама, опитвайки се да продаде апартамента си. НДТ публикува текстът на жалбата му, която е адресирана също до Икономическа полиция, с известни съкращения:
"Преди година и половина обявих собствения са апартамент за продажба. Преди три седмици ми се обади по телефона непозната за мен жена и ми каза, че иска да доведе клиенти, които искат да купят жилището ми... Дойдоха, поканих ги у дома те започнаха да разглеждат имота, а жената, която ги доведе, ми каза, че се занимава с посредническа дейност при покупко-продажба на недвижими имоти и че е уговорила с кбиентите си цена за жилището 36 000 лева, вместо исканите първоначално от мен 35 000 лева. Сега, връщайки се назад, установявам, че така наречената "брокрка" не ми се представи, не ми спомена коя фирма представлява. Впоследствие установих, че името на госпожата е Марина Тодорова от гр. Добрич, ж.к. "Балик", бл. 40, вх. В, ап. 11, а адресът, на който се намира местоработата й е гр. Добрич, ул. "Отец Паисий" 33, вх. А, партер.
Въпреки всичко се съгласих въпросната госпожа да се заеме с продажбата на тристайното ми жилище, като в замяна на това, тя се ангажира да ми посредничи и да ми помогне да намеря гарсониера в центъра. Клиентът - Станка Димитрова Янкова, с ЕГН 4804198098, хареса жилището и реши да го купи... Брокерката Тодорова, бързайки да уреди продажбата на нашето жилище и изготвянето на предварителния договор, който впоследствие се оказа едно ужасно бреме за нас, пренебрегна ангажимента си към нас. Тя ни каза, че е по-добре да вземем по-голяма сума като капаро, за да можело да капарираме жилището, което тя ще ни намери. Съгласих се.
Клиентите й дадоха капаро от 10 000 лева и платиха на брокерката комисионна в размер на 1400 лева, от която купувачите щяха да приспаднат 700 лева - частта от комисионната, която трябвало да се поеме от продавача.
Но до изповядване на сделката не се стигна. Брокерката не ни намери подходящо жилище. През цялото време тя ни е заблуждавала, че търси жилище за нас. Поради това, ако бяхме изповядали сделката, трябваше да останем на улицата. Желаейки да бъдем коректни към нашите купувачи, ние им се обадихме да не бързат да продават тяхното жилище, не те бяха твърдо решени да купят нашето. Обадих се на брокерката г-жа Тодорова, казах й, че след като тя не може да ни намери жилище, в което да се преместим, то ние не можем ад продадем нашия апартамент и затова искаме да върнем капарото. На срещата тя започна да ме заплашва, да ме изнудва с жестоки клаузи на предварителния договор.
И така се оказа, че купувачът, подстрекаван умело от "брокерката" Тодорова претендира връщането не само на капарото от 10 000 лева, но и комисионната от 1400 и 100 лева нотариални такси. Това беше удар за семейството ми, взехме тези пари назаем от близки. Съпругата ми е безработна, а аз съм инвалид и това наистина ни съкруши.
Разочаровани от тази така наречена брокерка, която ни подведе напълно умишлено с обещание да намери жилище, което да закупим едновременно с продажбата на нашето, ни заплаши и изнуди да платим тези 1500 лева. За тази сума не беше издаден какъвто и да било документ. Считам, че след като не беше осъществена сделка, то следваше да се върне комисионната."

 


Сходни връзки

В ПРИЕМНАТА НА РЕДАКЦИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди