изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:17 EEST
ПОМОЩИ ЗА ПЪРВОЛАЦИ ОТПУСКА ДЪРЖАВАТА ОТ ДОГОДИНА    
ОбществоДетски добавки ще получават ученици до навършването им на 20 години, гласи една от промените в Закона за семейните помощи за деца

Семейства, чиито деца са записани в първи клас, ще получават еднократна целева помощ в началото на учебната година. Това е един от новите моменти на Закона за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи на деца, съобщи за НДТ директорът на регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Добрич Снежана Ванкова. Новият нормативен документ бе обнародван в бр. 69 на "Държавен вестник" в края на миналата седмица. Помощи за първокласници ще се отпускат при условие, че доходът на член от семейството е по-нисък или равен на 200 лева. Ще бъдат подпомагани деца, които са записани в държавно или общинско училище. По преценка на дирекциите "Социално подпомагане" и след съгласуване с училищните ръководства помощите могат да бъдат и в натура. Според промените в закона, подпомагането на първолаци ще влезе в сила от 1 януари 2005 г., т.е. от следващата учебна година. Промяна има и по отношение на т.нар. детски добавки. Досега те се изплащаха всеки месец на деца до 18-годишна възраст. Детски вече ще се изплащат на ученици до навършването им на 20 години.
В новия нормативен документ има промени и във връзка с Кодекса за социалното осигуряване, каза още С. Ванкова. Кодексът предвижда право на обезщетение и майчинство да имат жените с 6-месечен осигурителен стаж. Освен досега съществуващите помощи - еднократна при раждане, детски добавки и такива за отглеждане на дете до една година, се предвиждат помощи и за бременни жени - български и чужди граждани, които нямат 6-месечен осигурителен стаж. Помощта ще е еднократна, в размер на 150 лева и ще се изплаща в срок от 45 дни преди определения термин за раждане. Тя ще е за бременни, при които доходът на член от семейството на месец не надвишава 200 лева. Такива помощи ще получават чужденки, които постоянно пребивават или отглеждат децата си в България, стига това да е предвидено в друг закон или в международни договори.
Новите помощи ще бъдат отпускани след попълването на формуляр по образец в съответната дирекция "Социално подпомагане", обясни С. Ванкова. Формулярите се очакват да пристигнат.
 


Сходни връзки

ПОМОЩИ ЗА ПЪРВОЛАЦИ ОТПУСКА ДЪРЖАВАТА ОТ ДОГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди