изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:56 EEST
Ранили и отвлекли британски журналист в Басра    
По света Похитителите заплашват да го убият, ако до 24 часа не спрат нападенията срещу войските на шиитския лидер Моктада Садр


Полицията в град Басра потвърди, че британски журналист е бил отвлечен от хотела си, съобщи БНР.
Около 30 въоръжени лица, някои от които предрешени като полицаи, са нападнали хотел "Диафа". По думите на собственика на хотела нападателите открили журналиста (който вероятно е от "Сънди телеграф"), простреляли го два пъти в крака и го отвели.

Часове след отвличането из Басра бил разпространен видеозапис, информира "Ройтерс". На него се виждал маскиран въоръжен мъж, който стои до пленения журналист и заплашва да го убие, ако до 24 часа силите на САЩ не прекратят нападенията срещу войските на Моктада Садр в свещения град Наджаф.

Моктада Садр е невредим и преговаря с правителството за условията, при които може да напусне храма на имам Али, заяви иракският министър на вътрешните работи Фалух Хасан ан Накиб. Той отрече твърденията на някои от сподвижниците на шиитския лидер, че Садр бил ранен при нападенията тази сутрин.

Според по-ранните информации шиитът получил три рани - в ръката, крака и гърдите.

Накиб даде гаранции, че ръководителят на бунтовниците няма да пострада, ако те напуснат джамията доброволно. Министърът каза още, че от снощи в Наджаф е в сила споразумение за примирие.

Въпреки това американски войници са щурмували рано сутринта къщата на Садр в центъра на Наджаф, информират световните агенции. Около 80% от живеещите в района на джамията и гробището в града са напуснали домовете си преди началото на офанзивата рано днес.

US частите са предприели нападение и в близкия град Куфа. Целта на операциите е да бъдат ограничени териториите, които са под контрола на милициите и да бъдат изолирани шиитските бойци в джамии, използвани от тях за щабове.

През нощта в Наджаф е било спокойно след вчерашния ден на тежки сражения, допълва българската редакция на Би Би Си (BBC.bg). Около 4000 войници, подкрепени от танкове и самолети, нападнаха вчера позициите на бунтовниците в обширното гробище близо до джамията на имам Али, а бунтовниците отвърнаха с ракетен и минометен огън.

Американската армия заяви обаче, че нейните войски няма да влязат в джамията, а иракският премиер Ияд Алауи подчерта, че тя е едно от най-свещените места за шиитите и няма да бъде обстрелвана.

Хиляди шиити излязоха в Багдад, Кербала и Басра на протестни демонстрации срещу американската операция и поискаха губернаторът на провинция Наджаф Аднан аз Зофри и министърът на вътрешните работи Фалух Хасан ан Накиб да подадат оставки, допълва още РФИ-България (RFI.bg ).
top.bg/NDT

 


Сходни връзки

Ранили и отвлекли британски журналист в Басра | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди