изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:33 EEST
САЩ каза не на олимпийското примирие заради Ирак    
Новини Традицията датира от 9-и век пр.н.е., а МОК възроди идеята през 1992 г.



САЩ обявиха, че военните им операции в Ирак няма да бъдат подчинени на традиционното примирие, спазвано по време на олимпийските игри, съобщи БНР.
"Отхвърлям твърдението, че по някакъв начин нарушаваме олимпийските принципи с това, което става в Ирак - каза зам.-говорителят на Държавния департамент Адам Иръли. - Не мисля, че има връзка между примирието и това, което става там."

На 3 ноември 2003 г. САЩ бяха сред 190 членки (от 191) на Общото събрание на ООН, които приеха гръцка резолюция, озаглавена "За изграждането на един по-добър и мирен свят чрез спорта и олимпийския идеал". Резолюцията е основа спазването на олимпийското примирие, припомня БНР.

Ирак бе единствената страна от ООН, която не подписа примирието, тъй като тогава страната се ръководеше от правителство под американска окупация и не бе представена в международната организация.

Миналата седмица президентът на Генералната асамблея на ООН Джулиан Хунте призова всички нации да спазват традиционното олимпийско примирие и да прекратят враждебните действия от 13 до 29 август.

"Конфликтите в света не могат да спрат за една нощ, но ако запазим мира в продължение на 16 дни, може би ще успеем да го опазим завинаги", заяви Хунте в послание до страните членки на организацията.

Традицията на олимпийското примирие датира още от 9-и век пр.н.е. Според преданията то е наложено от Делфийския оракул, за да осигури безопасността на участващите в игрите спортисти, както и на зрителите. Нарушителите не са били допускани до следващите олимпиади.

Международният олимпийски комитет (МОК) възроди идеята през 1992 г., а от 1993-а, през две години, Генералната асамблея единодушно приема резолюции в подкрепа на временно примирие.
NETINFO.BG/NDT
 


Сходни връзки

САЩ каза не на олимпийското примирие заради Ирак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.23 секунди