изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:38 EEST
ДНЕС ДВА БРОНЗОВИ МЕДАЛА ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ В АТИНА    
Атина 2004 МАРИЯ ГРОЗДЕВА ДОНЕСЕ ПЪРВИЯ ОЛИМПИЙСКИ МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ - тя спечели бронзово отличие в стрелбата с въздушен пистолет от разстояние 10 м.


ДЖУДИСТЪТ ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ ДОНЕСЕ ВТОРИЯ БРОНЗОВ ОЛИМПИЙСКИ МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРИ като победи в кат. до 66 кг Оскар Пенас (Испания).




София. Не съм на себе си от радост, след 24 години отново имаме медал от Олимпиада. Това бяха първите думи на изпълнителния директор на Българската федерация по джудо Асен Коруджиев пред радио “Гонг” след като Георги Георгиев донесе втори медал от Игрите в Атина. В схватката за третото място в категория до 66 кг той победи след продължение испанеца Оскар Пеня.
“По време на цялата подготовка на Георги, аз бях близо до него, каза Коруджиев. – Той не беше подготвен за тези игри, той беше страшно добре подготвен за тях. Крайно време беше този труд да бъде възнаграден. Конкуренцията в нашия спорт е невероятна, бих я сравнил с тази в леката атлетика и в плуването. Просто нямам думи в момента, удовлетворението ни е страхотно от този медал”.
*********
“Не залагах много на тази дисциплина. Последният финален изстрел допринесе за медала. Очаквайте още от мен,”, заяви Мария Гроздева за Агенция "Фокус".

*************

Мария Гроздева спечели първия медал за България от Олимпиадата в Атина, след като се класира трета в стрелбата от 10 метра с пневматичен пистолет. След деветия изстрел във финала тя беше на осмо място, но в последния постигна максималните 10,9 точки и изпревари 5 от съперничките си. После в допълнителна престрелка Гроздева показа по-точен мерник от китайката Рен Джие и грабна бронзовия медал.

Мария Гроздева ще получи олимпийска премия от 50 000 лева, съобщи за "Фокус Спорт" министърът на младежта и спорта Васил Иванов - Лучано. "Толкова е сумата за бронзов медал, която бе обявена преди началото на Игрите в Атина", заяви министър Иванов. Той припомни, че олимпийските ни шампиони от Атина ще получат по 100 000 лева, а сребърните медалисти по 75 000 лева. Засега не е ясно дали Мария Гроздева ще вземе допълнителна премия от федерацията по спортна стрелба.

*****

С бронзовия си медал на 10 м пневматичен пистолет от Атина, Мария Гроздева изравни рекорда от 4 олимпийски отличия на легендарната каякарка Ваня Гешева.Родената в София Гроздева има олимпийска титла от Сидни 2000 и бронзови медали от Барселона 1992, Атланта 1996 и Атина 2004. Пловдивчанката Гешева беше първата българка с 4 олимпийски медала - бронзов от Москва 1980 и пълен комплект (златен, сребърен и бронзов) от Сеул 1988.

*************
Атина. България вече има медал от 28-те Летни Олимпийски игри в Атина! Навръх именния си ден Мария Гроздева се класира на трето място в стрелбата с пневматичен пистолет от 10 метра. Олимпийската шампионка от Сидни 2000 се пребори за отличието след допълнителна стрелба с китайката Рен Джи. Двете завършиха с еднакъв актив от 482,3 точки, след което нашата състезателка бе по-точна. Шампионка също след допълнителна стрелба стана украинката Олена Костевич. тя се наложи над Ясна Секарич (Сърбия и Черна гора). Двете имаха актив от по 483,3 точки.
“Заслужихме голяма радост след инфарктно състезание", заяви за Агенция "Фокус" от Атина генералният секретар на федерацията по спортна стрелба Александър Каиков. “Стрелците ни вървят по възходящ път. След четвъртото място на Таню Киряков, Мария Гроздева спечели и първия медал за олимпийците ни в Атина. Двамата обаче показаха, че нямат коронни дисциплини и се представиха изключително в първите си стартове. Вярно е обаче, че по-силните им дисциплини предстоят”, допълни Каиков.

Във вторник Таню Киряков ще участва в стрелбата с пистолет от 50 м, където е олимпийски шампион от Сидни 2000. В сряда пък Мария Гроздева излиза в стрелбата с пистолет от 25 м. В тази дисциплина тя спечели олимпийска титла в Сидни.
Гроздева е родена на 23 юни 1972 г. в София. Състезателка е на СК Нове. Омъжена, с 3 деца. Олимпийска шампионка от Сидни 2000, с бронзови медали от Барселона 1992 и Атланта 1996. Тя бе знаменосец на българската делегация при откриването на Игрите в Атина в петък.

FOCUS/NDT
 


Сходни връзки

ДНЕС ДВА БРОНЗОВИ МЕДАЛА ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ В АТИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди