изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:13 EEST
ЕДНА ТРЕТА ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА ДСХ СА В ЛОШИ ОТНОШЕНИЯ С БЛИЗКИТЕ СИ    
ОбществоЕдна трета от чакащите за постъпване в Дома за стари хора в Добрич са в недобри взаимоотношения с близките си - това сочи анализ на регионалната дирекция "Социално подпомагане".

При капацитет 103 лица, броят на кандидатите е 118. Тези цифри показват, че търсенето на социалната услуга е изключително голямо и не може да се задоволи с наличния към момента капацитет, сочи анализът.
Сред чакащите настаняване в ДСХ в Добрич няма бездомни възрастни хора. Половината от тях са решили временно жилищния си проблем, но на практика нямат собствено жилище. В тази група попадат и хора, които са направили прехвърляне или продажба преди повече от пет години. Голяма част от чакащите са лица, чиито близки нямат възможност да се грижат за тях. Повече от половината кандидати са подвижни, с възможност за самообслужване и добро здравословно състояние. Една трета са с експертно решение от ТЕЛК за общо заболяване.
От подалите молби за настаняване в ДСХ 94 процента са лица, които в момента нямат брачен партньор и желанието за социален контакт в общността е една от вероятните причини да искат настаняване в Дома. Не на последно място са и добрите битови условия и социално и медицинско обслужване в дома.
10 души пък чакат да бъдат настанени в Дома за възрастни хора с деменция в с. Опанец, който е с капацитет 45 места. Кандидатите имат близки, които обаче нямат възможност да се грижат за тях заради трудовата си заетост, семейни проблеми, отдалеченост на населеното място, където живее нуждаещото се лице и др. Всички чакащи за дома в Опанец са с невъзможност да се обслужват сами.
 


Сходни връзки

ЕДНА ТРЕТА ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА ДСХ СА В ЛОШИ ОТНОШЕНИЯ С БЛИЗКИТЕ СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди