изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 17:35 EEST
Либия умишлено протака проблема с българките - интервю с Джордж Жофе    
ОбществоВ момента режимът на Кадафи още не е намерил начин едновременно да удовлетвори емоциите на хората в Бенгази и да даде свобода на сестрите, коментира британският експерт пред Българската редакция на Би Би Си



Пред Владимир Каракашов от Би Би Си британският експерт по проблемите на Либия Джордж Жофе обяснява защо след като Триполи се стреми да подобри отношенията си с американците, им отказва тези компенсации, за които се споразумя с германците по-рано тази седмица Триполи по повод атентата в берлинската дискотека "Ла Бел" през 1986 г.
- Според мен положението е малко по-сложно. Проблемът е, че всъщност Либия много се стреми да преодолее всички последици от взрива в "Ла Бел" и така да сложи черта на всичките си оставащи проблеми в отношенията с ЕС и САЩ.

Единствената причина, поради която сегашното споразумение за компенсации на сума 35 млн. долара, важи само за европейските и турските жертви, е, защото в САЩ върви отделен процес за компенсации и поради това те трябваше да бъдат изключени от финалното споразумение.

- Добра или лоша новина е за осъдените на смърт български медицински сестри постигането на това споразумение?
- Опасявам се, че проблемът с петте български медицински сестри се третира от Триполи напълно отделно от компенсирането на жертвите на събитията от 80-те години в САЩ и Европа.
Причината е, че Триполи гледа именно на тези събития като на главната пречка пред възстановяването на нормални дипломатически връзки с европейските държави и със САЩ.

Проблемът на отношенията с България е свързан със специфичното обстоятелство, че страната традиционно е изпращала в Либия медицински персонал, както и със специфичните събития в Бенгази, които са много неприятни за режима на Кадафи в Триполи и много трудни за решаване заради емоциите на местните хора.

Поради това ми се струва, че Триполи се стреми да отдели тези въпроси, и сега, след като уреди проблемите си с Германия, САЩ и Великобритания, може да покаже готовност да решава и казуса с българските медицински сестри и тяхната присъда, но в напълно отделен план.

- И все пак в декларацията на Европейската комисия от сряда се посочва, че проблемът с българските медицински сестри е част от въпросите, свързани с цялостната интеграция на Либия?
- Това е съвсем вярно и в този смисъл Великобритания и особено Холандия положиха много усилия да изтъкнат, че Триполи трябва да реши въпроса възможно най-скоро. В същия дух има и американски натиск.

Либийците си дават ясна сметка за всичко това, но те си имат своите проблеми: ако останалите случаи са станали се зад граница, българските медицински сестри са свързани със събития вътре в Либия.

В момента режимът на Кадафи още не е намерил начин едновременно да удовлетвори емоциите на хората в Бенгази и да даде свобода на сестрите.

Струва ми се, че Триполи протака нещата именно защото търси решение, което да е задоволително за местните хора и приемливо за международната общност.

- Как си обяснявате, че в проблема с българските медици двама членове на семейство Кадафи са - поне външно - на противоположни позиции: фондацията на сина на Кадафи - Сейф ал-Ислам се е проявявала като застъпник на каузата на българите, докато фондацията на дъщерята Айша Кадафи съвсем неотдавна заклеймяваше българките като отровителки?
- Това опира до друг вътрешнолибийски проблем, а именно какво прави полк. Кадафи с децата си.

Сеиф ал-Ислам стана по същество главният дипломатически представител на Кадафи зад граница и пое отговорност за повечето преговори за компенсации, довели до уреждането на висящи международни проблеми.

Така че е обясним неговият стремеж да търси някакъв изход и от проблема с българските медици - той се постара да има втори процес, да бъдат спазвани до някаква степен човешките права на подсъдимите, и т.н.

От друга страна, Айша Кадафи е получила от баща си известна степен на самостоятелност, включително финансова, и се стреми да си извоюва роля в обществото като представителка на гледни точки вътре в Либия.

Според мен нито един от двамата не би трябвало да се възприема непременно като изразител на собствените възгледи на полк. Кадафи по случая. Той използва механизми, с които могат да се изразяват местни виждания.

В случая Айша Кадафи представлява интересите на семействата в Бенгази - изключително враждебни към всяко решение, свързано с освобождаване на медицинските сестри, докато Сеиф Ал-Ислам, воден от по-широки дипломатически съображения, се стреми към такова решение.
netinfo.bg/NDT
 


Сходни връзки

Либия умишлено протака проблема с българките - интервю с Джордж Жофе | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди