изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:27 EEST
ЛИПСАТА НА ПАЗАР НА ПШЕНИЦАТА ПРИТЕСНЯВА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ    
ЗемеделиеКупувачите изчакват да дойде време за жътвата на слънчогледа, за да съборят още повече цената на пшеницата

Все още не е стартирала продажбата на пшеница от тазгодишщната реколта, съобщи за НДТ председателят на земеделската кооперация в добричкото село Житница Стоян Тодоров. Според него, зърнопроизводителите били в непрекъснато търсене на пазар, но предлаганите от търговците цени били непоносимо ниски.
Доскоро те изкупували на цена 160 лева на тон, от известно време обаче цените паднали. Председателят на кооперацията е категоричен, че продажбата на пшеница трябва да стартира от 170 лева за тон нагоре.
Производителите очаквали държавата да се намеси. "Такива бяха и обещанията - ако изкупната кампания падне, стартира при цена под 170 лева на тон, да се намеси Държавният резерв. Това обаче още не е станало", споделя С. Тодоров. Произведената от кооперацията в с. Житница пшеница е складирана в собствена база, но в скоро време ще започне и прибирането на слънчогледа. "Тогава ще имаме проблеми, защото няма да има къде да го складираме", споделя притесненията си председателят на земеделската структура. От друга страна в скоро време трябвало да започне дълбоката оран и другите есенни мероприятия, за които обаче няма да има средства, заради невъзможността да бъде реализирана произведената пшеница. Производителите се притесняват и заради кредитите, които имат да връщат, включително и на фирмите, които ги снабдяват с горива.
Кооперацията в село Житница е приключила жътвата на пшеница при среден добив 430 килограма от декар. "Добивите са добри, но няма пазар. Ако има търсене пък, реколтата е слаба. Така е всяка година" - коментира С. Тодоров.
 


Сходни връзки

ЛИПСАТА НА ПАЗАР НА ПШЕНИЦАТА ПРИТЕСНЯВА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди