изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:26 EEST
АТАНАС АТАНАСОВ ИЗДАВА КНИГА ЗА КАЛИНКОВИЯ РОД    
КултураНДТ ви предлага кратко интервю с автора - виден наш съгражданин, който вчера навърши 70 години

ВИЗИТНА КАРТИЧКА: Атанас Атанасов е роден на 16 август 1934 г. в каварненското село Вранино. Завършва Софийския университет "Св. Климент Охридски" в специалност "История", а по-късно - и Висша квалификация по социология.

- Г-н Атанасов, с какво основно е свързан Вашият житейски път?
- Основната част от житейския ми път е преминала в сферата на образованието и науката. Избиран съм за председател на Окръжното историческо дружество и Окръжното социологическо дружество. Научното ми творчество е посветено на новата история на България - след Освобождението на 3 март 1878 г. до наши дни.
- Сред научните Ви трудове е и последната Ви книга от 2004 г. - "Земеделската политика на България - 1958-1971 г." Вестникът ни отрази нейната премиера, но бихте ли споделили все пак кой са акцентите в нея?
- Книгата е написана върху непубликувани засекретени документи от времето на комунистическия режим. Затова трудът дава нова информация за същността на земеделската политика и практика, както за България, така и за Добруджа и в частност - Добричка област.
- Сред нашите съграждани Вие сте познат като изследовател не само на проблемите на Добрич, но и на областта. Към кои други населени места сте насочил вниманието си?
- Имам книги за родното ми село Вранино, за Каварна, Шабла, Генерал Тошево и Тервел. Предстои излизането на новата ми книга за Калинковия род. Тя ще е факт през септември, когато ще се проведе и родовата среща в Добрич. Всъщност по майчина линия аз съм от този род, а самата книга обхваща времето от 1747 до 2004 г.
- Откъде сте черпили информация за книгата и колко души се очаква да присъстват на срещата?
- Информацията съм получавал от държавните архиви на Добрич и Варна, на Историческия музей, от анкети, проведени от автора с представители на рода от различни поколения. За срещата се очакват над 100 души.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА
 


Сходни връзки

АТАНАС АТАНАСОВ ИЗДАВА КНИГА ЗА КАЛИНКОВИЯ РОД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди