изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:41 EEST
Правителството нехае за връзките на мюфтии и ДПС-активисти с радикални ислямисти    
Политика Кабинетът се опита да се разграничи от скандалното посещение на официална българска делегация в Саудитска Арабия по покана на свързаната с Ал Каида и непризната в България фондация "Ал Уакъф Ислами" като я представи за частно пътуване, осъществено по време на отпуск.


Обявеното като поклоническо пътуване на главния мюфтия Фикри Сали и активисти на ДПС до свети за мюсюлманите джамии, се състоя през юли в разгара на кризата с двамата български шофьори, които бяха отвлечени и екзекутирани от терористи в Ирак. Разследване на в. "Капитал", публикувано на 14 август, доказа връзката между нашите мюсюлмани и радикалните ислямисти от фондация "Ал Уакф". От офиса в Холандия потвърждават автентичността на поканата, изпратена от тях до Главно мюфтийство в София, докато българските мюсюлмански духовници все още отричат връзка с фондацията.

Още по време на визитата пръв в. "Седем" написа, че тя е по покана от свързаната с Ал Каида фондация "Ал Уакф ал ислами". Нейната регистрация у нас е заличена от съда през 1994 г. , а по-късно от страната ни в интерес на националната сигурност е изгонен и нейният председател - Абдулрахим Таха.

Клонът на фондацията за България бе регистриран по времето, когато Фикри Сали бе главен мюфтия за първи път - в периода 1993-94 година. В това време с дарения от богати араби, чрез фондацията, са построени няколко джамии в Северна България - в селата Бисерци и Тодорово, в Бреница и в Стефан Караджа. Джамиите действат и от време на време биват навестявани от ктиторите си, е установил екипът на "Капитал".

Службите за сигурност в Холандия са засекли, че фондацията е финансирала ислямски училища, каквото се е опитвала да прави и у нас. Разследването посочва, че ислямското училище в Сърница е собственост на съдружник на изгонения от страната Таха - Муафак ал Асаад. Точно Муафак е посочен и като координатор на пътуването на българската делегация в Саудитска Арабия.

Регистрацията на фондацията в България е била отнета, защото се е опитала да заобиколи тогавашния закон за вероизповеданията и е осъществявала религиозно-просветна дейност като неправителствена организация, заяви и съветникът в дирекция по вероизповеданията Георги Кръстев пред радио Нова Европа. Заедно с други фондации тя е организирала курсове по ислям извън контрола на Главното мюфтийство.

В делегацията до Саудитска Арабия участваха членове на Централния съвет на ДПС, сред които са бившият зам.-министър на отбраната Мехмед Джафер, членът на политическия кабинет на министъра на държавната администрация Димитър Калчев и бивш експерт в Дирекцията по вероизповеданията от квотата на ДПС Айруш Хаджъ, областният председател на ДПС в Благоевград Муса Палев, областният председател на ДПС в Разград Ибрахим Яков. Сред участниците са и зам.-шефът на ДПС в Кърджали Акиф Емин и кметът на Мадан Вахтин Гаджев.

На въпрос на Mediapool дали Министерският съвет е знаел за това пътуване до Саудитска Арабия, правителственият говорител Димитър Цонев заяви в понеделник, че решение за подобна визита се взима на по-ниско ниво и прехвърли топката към кабинета на министъра на държавната администрация Димитър Калчев.

Самият Калчев, чийто член на политическия кабинет бе сред поканените от "Ал Уакф" заяви, че посещението е било частно и е осъществено без санкция на ведомството му или на Министерски съвет.

Калчев дори поясни, че както неговият съветник Айруш Хаджъ, така Фикри Сали е бил в отпуск по време на посещението. По това време Сали изобщо нямаше регистрация за главен мюфтия (б.р.), по-късно той бе записан под натиска на ДПС като временно управляващ мюфтийството заедно с още двама съмишленици, докато се реши кой е легитимен ръководител на българските мюсюлмани.

"Знаем, че в Главното мюфтийство има доста проблеми, но имаме много малко конкретна информация за тях. Нямахме информация за връзки на фондацията с терористични организации," оправда се министър Калчев.

Той обаче не възнамерява да освободи съветника си, тъй като нямало "извършено никакво трудово нарушение".

От пресцентъра на прокуратурата в понеделник пък нямаха информация дали някой висш магистрат се е самосезирал и е започнал проверка по разкритията.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, който инициира нови мерки за борба с тероризма миналата седмица, заяви пред Mediapool, че не може да обяви публично дали Национална служба "Сигурност" вече разследва евентуални връзки на мюсюлмански духовници и членове на ДПС с терористичната организация "Ал Уакъф Ислами" преди да се е запознал с разследването на в-к "Капитал".

mediapool.bg/НДТ
 


Сходни връзки

Правителството нехае за връзките на мюфтии и ДПС-активисти с радикални ислямисти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди