изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:38 EEST
ООН трябва да се намеси в защита на българските медици в Либия    
По света Смъртните присъди на българките и палестинския лекар събудиха тревога сред медиците по целия свят. В интервю за Би Би Си авторът на статията в "Бритиш медикъл джърнъл" Пол Хавиланд заяви, че

случаят с българските медици трябва да се обсъжда в повече държави, а ООН да се намеси.Следва цялото интервю на Пол Хавиланд.

Пол Хавиланд: Би ми се искало да знам със сигурност, но аз не съм политик, а те дават вид, че знаят най-добре. Сигурен съм обаче, че в момента "тихата дипломация" не работи, защото медиците още са в затвора, при ужасни условия. Обжалването на присъдата изглежда е зациклило. Изглежда трябва да се направи нещо повече. Не знам какво точно, но се надявам, че някои политици ще са достатъчно смели, за да поставят въпроса тук в парламента. Чудя се още, защо ООН не вдига повече шум по този въпрос. Иска ми се да видя този въпрос поставен на обсъждане в повече страни, не само в България и Либия, които са две малки държави. Смятам, че този случай има много важни последици за целия свят и трябва да се обсъжда в много повече форуми, в парламентите на държави, които за загрижени за човешките права, например.

ВВС: Дали това не е обречена кауза с последните признаци на затопляне в отношенията между Запада и Либия?

Пол Хавиланд: Много положителен знак е, че Либия иска да се върне в лоното на международната общност и ние трябва да я приемем обратно. Но в същото време не можем да направим това, ако трябва да си затворим очите за нещо като случая в Бенгази. Мисля, че точно това затопляне е шансът за политици - било Тони Блеър, Жак Ширак или Колин Пауъл, да кажат на либийците: "Вижте, ако искате да ви приемем обратно, тогава трябва да оправите този случай в Бенгази, той е прекалено важен, той е прекалено очебийна несправедливост и несправедливост, която трябва да бъде коригирана".

ВВС: Хавиланд казва, че на пръв поглед става дума за нещо маловажно в сравнение с мащабите на СПИН-епидемията в Централна и Южна Африка, но подчертава, че последиците от смъртните присъди на българите засягат целия свят.

Пол Хавиланд: Става дума за лов на вещици, за приписване на вина заради СПИН-епидемия. Затова е много опасно да се обвинява медицинския персонал. Ако продължим по тази логика, не е ясно до къде ще стигнем. Може би до там болничният персонал да се страхува от преследване, дори дотам медицински работници да отказват лечение. В същото време той засяга информираността по това какво представлява СПИН. Според мен в крайна сметка проблемът опира до това, че в Либия има режим, който не иска да информира своята общественост. Съгласен съм, че е много трудно на хората да се обясняват въпросите на СПИН, но това трябва да се прави. Именно в това мисля, че е значението, което случаят с българските медици има за целия свят. Навсякъде има СПИН и хората не разбират как така може да се разпространи заразата. В крайна сметка резултатът може да е като този в Бенгази. Знаем, че проблемът на болницата в Бенгази е лошо обучен персонал и лоша хигиена. Либийският режим трябваше да се заеме с това на първо място, но те предпочетоха да търсят изкупителни жертви. Именно това е неприемливо.
БНР/НДТ
 


Сходни връзки

ООН трябва да се намеси в защита на българските медици в Либия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди