изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:39 EEST
Недвижимите имоти са свръхнадценени    
Икономика Поредния парадокс у нас са цените на недвижимите имоти. Оказва се, че двустаен апартамент в Младост 1 струва 40 000 долара.

Месечния наем на такъв обзаведен апартамент е 120 долара. Или годишен наем от 1440 долара. Това се равнява на годишна доходност от 3.6%. Отделно разходи за данъци и различни срокове 1-2-3 месеца до намиране на нов наемател или такса за брокер на недвижим имот при намиране на наемател. Следователно редуцираме на 3% доходност.

В същото време доходността на глобалните ни еврооблигации е 6%, или двойно повече, при положение че дълговите книжа са много по-ликвиден инструмент. (въпреки че може да поевтинее приемаме, че се интересуваме от него дългосрочно до 2015 г.). Поради липсата на ликвидност от недвижимите имоти трябва да се изисква 2 пъти по-висока доходност или 12%. Получаваме, че този недвижим имот трябва да струва не 40 000 долара, а 10 000 долара,
Алтернативата е да вложиш 40 хил. долара и с половината от дохода да плащаш месечния наем, а с другата да капитализираш чиста печалба, спрямо доходността на недвижимия имот.

Хипотезата, че недвижимите имоти поскъпват, както и че наемите могат да се покачат е добра, но едва ли обяснява двойната надцененост на недвижимите имоти спрямо безрисковата доходност.

Разбира се възможно е да се инвестира и много по-доходно и тогава недвижимите имоти излизат далеч по надценени. Например в книжа на ИД с различна специализация или директно в акции. Тогава доходността би била над 15% средногодишно или 5 пъти над тази по недвижимите имоти.

По стар навик българина купува недвижими имоти и то на кредит. Купувай народе, греши за пореден път. Коли, къщи и магазини - загубени пари за националната икономика.

ИНВЕСТИТОР/НДТ
 


Сходни връзки

Недвижимите имоти са свръхнадценени | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди