изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:46 EEST
ГОСТУВА МЛАДЕЖКИ ХОР ОТ НОВИ СОНЧ    
КултураМладежкият хор "Скерцо" от побратимения на Добрич полски град Нови Сонч ще изнесе концерт на 25 август в църквата "Свети Георги" в Балчик.

Изпълнителите, които са пристигнали в неделя, са гости на община Каварна и са настанени там. Техен диригент е Андрей Читак, а гостуването се организира със съдействието на Веслава Тошева, председател на полското землячество "Владислав Варненчик" в Добрич. На 26 август съставът ще изнесе концерт в Добрич. Проявите са в рамките на инициативата "Музикални срещи на партньорски региони", в които участва още Детски хор "Добрич" с диригент Теодора Сотирова.
Младежкият хор "Скерцо" е създаден през 1987 г. към I СОУ в гр. Нови Сонч, Полша. Той представлява хор на четири гласа и в него участват деца и младежи от няколко училища. Съставът наброява около 50 изпълнители на възраст между 13 и 20 години. Негов създател е Андрей Читак - музикант, педагог и хормайстор. Той е завършил Музикалната академия в гр. Краков и следдипломна квалификация за хормайстор в град Бидгошч. Има награди на Куратора на Просвета през 1997-1993 г., медал "700 години на гр. Нови Сонч", награда на министъра на културата и изкуството през 1996 г. и медал от Комисията на народното образование. Учител е в Музикалното училище в Нови Сонч.
Репертоарът на хор "Скерцо" включва над 50 произведения, главно полска музика "а капела" - от времето на Ренесанса до наши дни. Съставът е лауреат на много награди. Изнасял е концерти в Германия, Италия, Франция, Белгия и др., както и пред папа Йоан Павел II. Записал е 2 аудиокасети и 4 компактдиска.
 


Сходни връзки

ГОСТУВА МЛАДЕЖКИ ХОР ОТ НОВИ СОНЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди