изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:15 EEST
"НАШАТА ДОРА ГАБЕ" Е НОВАТА КНИГА НА ДРАГНИ ДРАГНЕВ    
КултураВ нея творецът разказва за своите срещи и разговори със знаменитата българска поетеса през 60-те и 70-те години

Велина ВЛАЙКОВА
"Нашата Дора Габе" е озаглавил най-новата си книга добричкият творец Драгни Драгнев. Предстои нейната премиера да бъде в дните около рождената дата на поетесата - 28 август.
В книгата Др. Драгнев представя пространен разказ за своите срещи и разговори с Дора Габе през 60-те и 70-те години. "Това е романтично повествование за общуването ми с Дора Габе в продължение на 7-8 години, по време на Седмиците на детската книга през април" - сподели авторът. Тогава той е пътувал с нея в целия окръг и двамата заедно се срещали с децата. С изключително вълнение Драгни Драгнев си спомня, че всяка негова среща с Дора Габе е била урок не само по родолюбие, но и едновременно с това урок по поезия. Част от стиховете, които той е написал през тези години, тя е преглеждала и е давала оценката си. Двамата са водили много поетични диалози и са споделяли взаимната си обич към добруджанския край, земята и природата. "Уроците аз възприемах с цялата си душа и сърце" - каза Др. Драгнев и допълни, че поетесата още тогава е изразявала своята надежда той да поеме по нейния път на голямата поезия. Тя се е интересувала от младите добруджански творци, искала е да общува с тях. В книгата се споменава и за това, че Дора Габе много добре е познавала добруджанския фолклор и етнография.
В книгата авторът внушава мисълта, че Дора Габе е нашата поетеса, още повече, че цялото й творчество разкрива нейната любов към Добруджа. Той споменава и факта, че тя е включена на челно място в излезлия през 1982 г. сборник на украински език "Слънце над вечното поле", в който фигурират още 14 добрички и силистренски поети.
 


Сходни връзки

"НАШАТА ДОРА ГАБЕ" Е НОВАТА КНИГА НА ДРАГНИ ДРАГНЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди