изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:50 EEST
Муктада Садр се съгласи да приеме исканията на делегацията на иракската Национална конференция    
По света Багдад. Радикалният шиитски духовник Муктада Садр се съгласи да сложи оръжие и да се изтегли от свещената гробница в Наджаф, за което настояваше делегацията на иракската Национална конференция, предаде АФП, като се позова на един от организаторите на срещата.


“Получихме писмо от офиса на Муктада Садр в Багдад, което потвърждава “в името на Бог” съгласието на Садр с условията, наложени от конференцията”, заяви Сафия ал Сухаир, която е също съпруга на министъра по въпросите за човешките права на Ирак.
Министърът на отбраната на Ирак Хазем ал Шаалан заяви по-рано днес в ефира на дубайската телевизия “Ал Арабия”, че по-късно ще започне “решително” сражение срещу последователите на радикалния шиитски духовник Муктада Садр, които се укриват в центъра на свещения град Наджаф, предаде АФП.
Междувременно продължава Иракската национална конференция. Тя трябваше да завърши вчера, но вероятно ще продължи още най-малко един ден. Над хилядата делегати в Багдад не могат да се разберат за състава на бъдещия национален съвет, който има законодателни функции и може да контролира решенията на премиера до общите избори, предвидени за следваща година. Говорителят на конференцията Абдел Халим Рухаими заяви за РФИ:
“Не може да се каже, че има същинско несъгласие, а по-скоро плурализъм на гледните точки. Според някои изборите трябва да определят 81 члена на Националния съвет, плюс 19-те членове по право, които са бившите представители на преходния съвет, създаден след падането на режима на Саддам Хюсеин. Изборът на тези 81 души част от делегатите настояват да стане чрез избори с посочване на един кандидат. Други предпочитат кандидатите да бъдат класирани по социални, политически или религиозни групи, като всяка група да избере определен брой представителни квоти. Третата гледна точка, която всъщност се подкрепя от повечето от делегатите, е създаването на листа с членовете на Националния съвет. И те да бъдат избирани по няколко критерии. Освен това жените да представляват 25% от членовете в листата. Тук също имаме социални, религиозни, етнически и политически квоти.
Радикалният шиитски лидер Муктада Садр отказа да се срещне с делегацията, съставена от иракски политически и
религиозни лидери, която се опитва да сложи край на бунта в
свещения град Наджаф.
Вчера осемте делегати на иракската Национална конференция пристигнаха в американска база в свещения за шиитите град Наджаф.
Делегацията отпътува от Багдад за Наджаф с два американски военни хеликоптера Blackhawk от съображения за сигурност.
Осемте делегати, водени от проамерикански настроения шейх Хюсеин ал Садр, братовчед на Муктада Садр, ще се опитат да убедят Садр да разоръжи своята Армия на Махди и да се оттегли от гробницата на имам Али, отбелязва Ройтерс.
“Това не са преговори. Това е приятелска мисия, която ще предаде послание на иракската Национална конференция”, заяви Хюсеин ал Садр.
Делегацията ще чака във военната база, докато американските войници успеят да намерят автомобили без опознавателни знаци, за да може да премине през града.
Иракското правителство не може повече да толерира бунта на шиитския лидер Муктада Садр в Наджаф, заяви по-рано президентът на Ирак Гази ал Яуар по време на пресконференция в Анкара. “Не можем да допуснем всеки да живее по собствени закони”, изтъкна президентът в момента, след като сраженията в Наджаф бяха възобновени.
Изпращането на делегацията на иракската Национална конференция в Наджаф беше отложено преди това от съображения за сигурност. По думите на журналист на CNN делегатите считат, че Садр е склонен към преговори.
Радикалният шиитски лидер Муктада Садр би приветствал всяка инициатива за мирно решение на кризата в свещения шиитски град Наджаф, което бъде предложено от ООН, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира изявление на негов близък помощник пред катарската телевизия “Ал Джазира”. “Ние приветстваме всяка мирна инициатива от страна на ООН, като не приемаме никакъв план, изготвен от преходното иракско правителство или Иракската национална конференция”, каза помощникът на Садр - Кайс ал Хазаали. Шиитският лидер призова дори папа Йоан Павел Втори да се намеси за разрешаване на кризата, предаде АФП. Иракска делегация от 50 души замина за Наджаф, за да се опита да сключи примирие с Муктада Садр, съобщи РФИ. Членът на Върховния комитет на Иракската национална конференция, която започна работа в неделя, Хюсеин ал Баяти каза, че делегатите в конференцията са изработили основните точки от инициатива за мирно решаване на кризата в Наджаф, където през последните часове боевете продължават.
Същевременно, иракската полиция освободи арабски журналист, арестуван в понеделник в свещения шиитски град, предаде Ройтерс. Арабската сателитна телевизия Ал Арабия съобщи, че полицията е освободила нейния кореспондент, който заедно с много други журналисти отразява боевете между американските сили и милициите на радикалния шиитски духовник Садр. Все още телевизията не знае причините за задържането на журналиста.
Делегатите на иракската Национална конференция отложиха посредническата си мисия в Наджаф, след като нови сблъсъци избухнаха в свещения за шиитите град, предаде АФП. Междувременно Турция поиска Ирак да предприеме мерки по отношение на кюрдските бунтовници, които са потърсили убежище през границата.
В понеделник иракската Национална конференция прие решение да изпрати делегация, която да се срещне и да призове радикалния шиитски духовник Муктада Садр да изтегли бойците си от свещения град Наджаф, предаде телевизия CNN. Предвидено бе да бъде отправен апел и неговата Армия на Махди да стане политическа формация. От своя страна милициите на Садр заявиха, че приветстват решението за предстоящите разговори. Междувременно продължават сраженията в свещения за шиитите град, отбелязва телевизията. ФОКУС
 


Сходни връзки

Муктада Садр се съгласи да приеме исканията на делегацията на иракската Национална конференция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди