изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:45 EEST
ЗАКОНЪТ ЗА ЗДРАВЕТО РАЗШИРЯВА ФУНКЦИИТЕ НА РЦЗ    
ЗдравеСъвети за медицинско осигураване при бедствия, аварии и катастрофи ще бъдат изградени към РЦЗ. Затяга се контролът върху издаването на болнични листи, глобите ще са от 1000 до 2000 лева

От 1 януари 2005 година се разширяват функциите на Районните центрове по здравеопазване, съобщи за НДТ директорът на РЦЗ в Добрич д-р Александър Щерев. Това е регламентирано в Закона за здравето, който бе обнародван в броя на "Държавен вестник" от 10 август и който влиза в сила от началото на следващата година. По силата на новия нормативен документ, който заменя досега действащия Закон за народното здраве, РЦЗ ще бъдът преименувани в регионални. Освен досегашните си дейности, те ще осъществяват и контрол по изпълнението на медицинските стандарти. "Това са правила, които гарантират качественото обслужване на пациентите. Част от тях още не са излезли. Медицинските правила са крачка напред във въвеждането на диагностично свързани групи, които ще заменят сега съществуващите клинични пътеки", обясни д-р Щерев. От началото на следващата година картотеките на ТЕЛК ще станат структурни звена към РЦЗ.
Два съвета ще бъдат изградени към РЗЦ, предвижда новият закон. Единият ще осъществява контрол върху актовете, издадени от органините за експертиза за временна нетрудоспособност, т.е. болничните листи. В състава на съвета ще бъдат включени специалисти на РЦЗ, РУСО и РЗОК. Освен по сигнали и жалби, ще бъдат извършвани и проверки по случаен признак на не по-малко от 2 процента от издадените болнични листи. Санкциите за неправомерно издадени болнични са от 1000 до 2000 лева. Другият съвет ще бъде изграден към директора на РЗЦ - за медицинско осигуряване при бедствия, аварии и катастрофи. В състава му ще влязат директорите на РЦЗ, ХЕИ, ЦСМП, заведенията за болнична помощ, представители на областна администрация и общините. Съветът ще приема регионален план за действие, ще изготвя програма за обучение на медицинските екипи.
В РЦЗ от началото на следващата година ще се регистрират и хората, които практикуват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве, каза още А. Щерев. Става дума за лекуващите чрез хомеопатия, акупресура, акупунктура, енерготерапевти и др. Те трябва да представят в РЦЗ книга за посещения на пациента.
Разкриването на лекарски кабинети в училищата, детските градини, домовете за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи, и специализирани институции предвижда още Законът за здравето. В него се предвидени глоби за неявяване на задължителни профилактични прегледи, имунизации и изследвания. Те са от 50 до 100 лева при първо нарушение и от 100 до 200 лева при второ. Ще бъдат глабявани и родители и настойници, които не осигуряват редовни имунизации на децата си. "Прави впечатление, че в административните наказания има и такива, които предвиждат лишаване от право за упражняване на професията" - коментира д-р Щерев. От такива права за срок от три месеца до две години ще бъдат лишавани медицински лица, които проявяват небрежност, груби грешки, за неморални деяния.
 


Сходни връзки

ЗАКОНЪТ ЗА ЗДРАВЕТО РАЗШИРЯВА ФУНКЦИИТЕ НА РЦЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди