изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:02 EEST
Решават за неразплатените разходи на общините    
НовиниБолниците ще получат предсрочно част от отпуснатите им от правителството 76 млн. лв., съобщиха от Министерството на финансите.

  Към 31 юли просрочените плащания от болниците с над 50% държавно участие са 45 млн. лв., 9 млн. лв. са натрупани от общинските. Общо тези дългове са 54 млн. лв., kато сумата не включва неразплатените разходи. Графикът за предоставяне на средствата се променя, като целта е в края на третото тримесечие да няма неразплатени разходи, защото това е структурен критерий, залегнал в меморандума с МВФ.

  В 4-5 общини положението с финансите е критично, съобщи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Това потвърдиха и от Министерството на финансите. С най-големи неразплатени разходи е Перник. Общината там е натрупала 11 млн. лв. борчове, които са над 50% от целия й бюджет. В Бобовдол те са над 1 млн. лв. Това са стари борчове, коментира Чавдарова. Сдружението все още обобщава данните за полугодието за 264-те общини. Някои от тях са натрупали и нови неразплатени разходи главно от лихви по просрочия. На 1 септември смесената работната група с представители на финансовото министерство и на сдружението ще обсъжда предложения за разрешаването на общинските финансови проблеми, съобщи Чавдарова.

  Средства, останали от делегираните държавни дейности на базата на одобрените стандарти от правителството, до края на годината не може да се ползват за местни отговорности, където е основната част от просрочените плащания. Ако в края на годината общините реализират икономии от тях, ще ги ползват и за плащане на просрочия, напомниха от финансовото ведомство. За първите шест месеца на местните власти са предоставени над 620 млн. лв. трансфери, показва изпълнението на бюджета, което днес финансовият министър Милен Велчев ще представи на кабинета.

  Правителството одобри тригодишната бюджетна прогноза и разходните тавани, но според доклада по нея са останали доста различия по важни финансови въпроси и сфери. Започва обаче втората фаза по подготовката на бюджета за 2005 г., която ще продължи с диалози между екипа на Милен Велчев и ведомствата, Националното сдружение на общините, съдебната власт. Най-големи сътресения се очакват по представената заявка за необходимите средства на Висшия съдебен съвет, с кметовете, в сферата на здравеопазването и образованието. Очакват се сериозни претенции и от ДПС в лицето на Мехмед Дикме. От ръководеното от него земеделско министерство настояват за повече средства във връзка с европейските приоритети. (econ.bg)
 


Сходни връзки

Решават за неразплатените разходи на общините | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди