изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:40 EEST
Уникално златно съкровище откри археоложка експедиция край град Шипка    
ИсторияСтара Загора. Уникално златно съкровище откри археоложка експедиция, ръководена от ст. н. с. д-р Георги Китов от Археологическия институт с музей при БАН, съобщи сайтът “Икономически портал на регион Стара Загора”.

 При разкопките на могила „Светицата”, която се намира на 2 км югоизточно от град Шипка, бе изровен гробът на първия известен одриски Цар Терес, живял 440 - 480 г. пр. Хр. Специалистите са установили, че могилата е от средата и втората половина на 5 в. пр. н. е. За Терес се знае още, че е баща на Ситалк. Златната релефна маска, с която е погребан древният владетел, е открита от съпругата на д-р Китов Диана Димитрова. Веднага след уникалната за Балканския полуостров находка, е изровен златен пръстен с издълбан олимпиец гребец. Маската е с индивидуални черти, от масивно 23-каратово злато и тежи около 670 гр. Находката е истинско богатство и то няма аналог, каза щастливият археолог. Пръстенът е с изключително фина изработка и тежи 15 грама. Това е един от най-големите тракийски пръстени, намирани до сега, добави д-р Китов. От могилата бе извадена първата досега броня в България, откривана при разкопки. Тя е напълно запазена, очертава човешкото тяло и е от бронз. Открити са още съдове от керамика, бронз и сребро, няколко копия, голям железен меч. В гробницата са намерени кости от ръце, крака, гръден кош, долна челюст със зъби.


Възможно е в могилата да не е погребано цялото тяло на владетеля, а само части от него, съобщи Георги Китов като се позова на легендата за Орфей. Според нея, Орфей събирал само мъже, ходели по пещерите, пиели вино и се веселили. Жените им се разгневили, убили Орфей, разкъсали тялото му и го разпръснали. После намерили главата му в една река и той продължил да пее.


Представителният гроб е с размери 3,20 на 1,60 метра. Археолозите продължават разкопките и очакват да открият зад него гробница храм.
Претенции към уникалното богатство имат от Археологическия институт и от Казанлъшкия музей.

ФОКУС/НДТ

 


Сходни връзки

Уникално златно съкровище откри археоложка експедиция край град Шипка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди