изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:50 EET
Иран заплаши с удар САЩ и Израел, пази ядрените си инсталации    
По света
Вашингтон потвърди, че е за политическо решаване на кризата, породена от иранската ядрена програма


Иран уведомил представители на Великобритания, Франция и Германия, че до три години ще е в състояние да произведе ядрени оръжия, а до една година ще може да обогатява уран за военни цели, съобщи американският зам.-държавен секретар Джон Болтън, цитиран от РФИ-България (RFI.bg).

"Тези твърдения превръщат в лъжа публичните уверения на Иран, че ядрената му програма е изцяло за граждански цели", коментира Болтън.

Европейски дипломат, цитиран от "Ройтерс", обаче изразил съмнение, че на срещата с представители на трите западноевропейски държави Иран е заявил подобно нещо.

Същевременно САЩ увериха Техеран, че Иран не трябва да се опасява от политиката им в Ирак, информира БНР.

Вашингтон потвърди, че е за политическо решаване на кризата, породена от иранската ядрена програма, докато Иран от своя страна заплаши САЩ и Израел с удар, за да попречи на израелски военни действия срещу ядрените й инсталации.

Превантивните удари не са американски монопол, предупреди по катарската телевизия "Ал Джазира" иранският министър на отбраната Али Шамхани.

За първи път Иран споменава тази възможност, докато от седмици се говори по-скоро за евентуална бомбардировка на Израел, със или без съгласието на Вашингтон, на ирански ядрени инсталации.

През 1981 г. израелски бомбардировачи разрушиха иракския ядрен център и Техеран се опасява от подобна атака.

Отправена е конкретна заплаха, че ако Израел изстреля само една ракета срещу ядрената централа в Бушер, може да забрави съвсем за атомния си център в Димона.

От своя страна иранският министър на отбраната посочи още, че САЩ не са единствената сила в района и че Иран е способен също да присъства в Ирак, а американските сили в Близкия изток могат да се превърнат в заложници.

Засега Вашингтон търси да успокои Техеран и продължава да разчита на ООН за решаване на кризата с иранските ядрени инсталации, които според Иран са с гражданска употреба, но според израелското разузнаване до 2007 г. страната ще има ядрена бомба, както и ракети, които могат да достигнат Израел.

netinfo/ndt
 


Сходни връзки

Иран заплаши с удар САЩ и Израел, пази ядрените си инсталации | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди