изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:09 EEST
Остава неизвестно местонахождението на Муктада Садр    
По светаНаджаф. Иракската полиция е арестувала 400 шиитски бойци, след като е влязла в джамията на имам Али в Наджаф, съобщи източник от временното правителство на страната. Той посочи, че радикалният шиитски духовник Муктада Садр не е бил открит в храма.

Източникът добави, че Садр все още има възможност да се присъедини към политическия живот в страната. Остава неизвестно местонахождението му. Друг източник от МВР на Ирак заяви, че е възможно Муктада Садр да е успял да избяга през изминалата нощ.
Журналист на телевизия CNN съобщи в пряко включване от Багдад, че иракската полиция е влязла в джамията на имам Али в Наджаф, без да срещне съпротива и, без да бъде чут нито един изстрел. Джамията е предадена под контрола на религиозните власти и на полицията. Очевидци съобщават, че бойците прибират оръжията от мавзолея. “Намиращите се в джамията бойци са били гладни и на драго сърце са сложили оръжие”, коментира журналистът от CNN. По думите му радикалният шиитски духовник не е бил открит в храма.
Министерството на вътрешните работи обяви, че бойците от Армията на Махди на радикалния шиитски духовник Муктада Садр са напуснали джамията на имам Али в свещения град Наджаф, предаде в извънредна емисия новини телевизия CNN. Градът сега е спокоен, се посочва в изявлението на вътрешното министерство.
CNN съобщи, че иракската полиция е поела контрола над джамията на имам Али в свещения за шиитите град Наджаф. Дубайската“Ал Арабия”предаде, че ключовете от мавзолея вече са връчени на представители на лидера на шиитите в Ирак аятолах Али ал Систани. Посочва се, че иракската полиция е влязла в храма, без да срещне съпротива.
Бойците от Армията на Махди на радикалния шиитски духовник Муктада Садр ще се изтеглят от джамията на имам Али, след като предаде ключовете по силата на споразумението, сключено с аятолах Али ал Систани, заяви по-рано говорител на Садр.
“Отидохме тази сутрин в офиса на Систани, за да постигнем споразумение за предаването на ключовете за мавзолея. От офиса се обадиха на аятолах Али ал Систани в Лондон, който се съгласи да вземе ключовете”, заяви шейх Ахмед ал Шайбани. “Делегация на офиса на Систани трябва да дойде в мавзолея и ние ще й предадем ключовете”, допълни Шайбани, като отбеляза, че посетителите, живият щит и бойците ще напуснат джамията и вратите й ще бъдат затворени. Той, обаче, не посочи конкретни срокове.
Иракският премиер Ияд Алауи заяви по-рано днес, че няма да има щурм в джамията на имам Али в Наджаф.
Той отбеляза, че все още предлага “маслиново клонче” на шиитския духовник Муктада Садр, който се предполага, че все още се намира в храма.
Високопоставени сътрудници на радикалния шиитски духовник Муктада Садр се подготвят за предаването на контрола над джамията на имам Али в Наджаф на иракските власти, предаде по-рано Ройтерс, като цитира говорител на Садр.
По думите му в момента се провежда среща между делегация на иракското правителство и Муктада Садр, на която трябва да бъдат предадени ключовете за храма.
По думите на говорителя “ние ще бъдем обикновени хора, когато посещаваме храма”. Той добави, че който от бойците от Армията на Махди пожелае да влезе в джамията, ще трябва да остави оръжието си отвън”.
Радикалният шиитски духовник Муктада Садр разпореди незабавното освобождаване на американски журналист, взет за заложник в Ирак, предаде по-рано АФП, като се позова на твърденията на сестрата на журналиста.
“Казаха ни, че Муктада Садр и Армията на Махди са разпоредили незабавното му освобождаване”, е заявила сестрата на Мика Гарен Ева пред “Ал Арабия”.
В сряда катарската телевизия “Ал Джазира” съобщи, че въоръжена групировка, представяща се като “Групата на мъчениците”, е заплашила да убие Гарен, ако американските сили не се изтеглят от Наджаф до 48 часа.
Радикалният шиитски духовник Муктада Садр призова своята Армията на Махди да продължи да се бие срещу американските и иракските сили в Наджаф, предаде по-рано АФП.
“Муктада Садр призова бойците си да продължат да се бият”, заяви шейх Ахмед ал Шайбани пред журналист на АФП в мавзолея на имам Али.
“Зловещо” спокойствие преобладава в Наджаф след снощните бомбардировки на американската авиация в свещения за шиитите град, отбелязва агенцията.
Представителят на Садр шейх Али Сумейсам опроверга по-рано твърденията за разпускането на Армията на Махди и поиска от делегацията на иракската Национална конференция да отиде в Наджаф, за да наблюдава изпълнението на мирната инициатива по урегулирането на кризата.
Дубайската телевизия “Ал Арабия” съобщи, че след интензивните нощни бомбардировки морските пехотинци и иракските гвардейци са установили контрол над значителна част от Наджаф, по улиците в града са се появили танкове и полицейски автомобили. На места, обаче, все още се чуват спорадични престрелки.
Няма информация за евентуалното местонахождение на Муктада Садр. Не е известно дали вече е напуснал мавзолея на имам Али. Съобщава се, че неговите бойци са се активизирали в Амара и Басра и заплашват с нови саботажи на нефтени обекти.
Преди това телевизия “Ал Арабия” съобщи, че Муктада Садр е обявил разпускането на Армията на Махди. Телевизията е показала писмено разпореждане, изпратено от духовника до подчинените му.
Заповедта за разпускането на Армията на Махди беше дадена, след като американските и иракските сили възобновиха сраженията в Наджаф, отбеляза тогава телевизията. Американската авиация пристъпи към нападения срещу позициите на бойците от Армията на Махди в кварталите в близост до гробницата на имам Али.
Муктада Садр призова бойците от Армията на Махди да напуснат гробницата на имам Али и да предадат ключа за нея на представители на шиитското духовенство.
Муктада Садр “няма да напусне Ирак и няма да се отправи към Сирия, Иран или другаде в чужбина”, заяви представителят на офиса на Садр в Ливан шейх Хасан ал Заркани. По думите му всички твърдения за това, че се подготвя подобно споразумение “не отговорят на действителността” и тяхната цел е да се “изолира” ръководството от народа. “Садр е син на град Наджаф и ще остане в него”, заяви ал Заркани.
По-рано редица арабски медии съобщиха, че радикалният шиитски духовник се е съгласил с предложението на иракската Национална конференция да изведе от мавзолея на имам Али въоръжените бунтовници и да ги разположи на дриги места в Наджаф, както и да превърне Армията на Махди в политическа партия.
По думите на Ал Заркани тези условия са били приети “в интерес на запазването на светините и прекратяване на кръвопролитията”. Въпреки че временното иракско правителство обвини Садр, че “твърде късно” е приел условията, “при окупация е правилно да се използват всички възможни средства”, счита шейх Хасан ал Заркани.
ФОКУС/НДТ
 


Сходни връзки

Остава неизвестно местонахождението на Муктада Садр | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди