изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:03 EEST
Уникален каменен купел за кръщение от ХVІ век бе открит във Врачанско    
ИсторияВраца. Уникален каменен купел за кръщение от ХVІ век бе открит край село Очин дол във Врачанския балкан. Кръстовидният съд за светена вода е в олтара на раннохристиянска базилика, на която жителите от селото попаднали, когато започнали изкоп за строеж на нов храм, предаде БНТ.


Античната църква от V век е построена на 1000 метра надморска височина и впечатлява с необичайно голямата си площ от 252 кв.м. Трикорабната базилика е обявена за паметник на културата от национално значение заради оригиналната архитектура с дарохранителница, параклис и кръстовидно кръщелно помещение, иззидано от камък. Запазени са части от подовата мазилка, както и керемидите, украсени с релефни орнаменти. Въпреки необходимостта от спешна реставрация, досега държавните институции не са отделили средства. Единствен за старината се грижи Огнян Петров, който е инициатор за изграждането на новия храм.
Огнян Петров от с. Очин дол казва: "Сега имам идея – да направим един малък параклис за селото и да затворим с една хубава сграда кръщелното, да привличаме и туристи, и да го направим действащо…".
16-вековната базилика е построена на планинското било на кръстопът между два поста на римския гарнизон в Искърското дефиле и в близост до тракийски могилен некропол. Местните хора настояват да бъдат направени археологически разкопки, за да се разкрие богатото историческо наследство на този край. ФОКУС/НДТ

 


Сходни връзки

Уникален каменен купел за кръщение от ХVІ век бе открит във Врачанско | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди