изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:39 EEST
ДОБРИЧЛИЯ Е СРЕД 6-ТЕ СТИПЕНДИАНТИ НА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНТЪР ПО СЕИЗМИЧНО ИНЖЕНЕРСТВО    
Новини

Пред НДТ Боян МИХАЙЛОВ - стипендиант на European School of Advanced Studies in Reduction of Seismic Risk, който спечели конкурс за доктурантура по сеизмично инженерство в центъра, като показа на конкурса втори резултат



- Г-н Михайлов, разкажете с няколко думи откъде дойде интересът Ви към строителното инженерство?

- Още от средното образование. Завършил съм строителния техникум в Добрич, след което кандидатствах в Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/. Завърших там магистратура със специалност "Строителство на сгради и съоръжения", след което записах в УАСГ доктурантура. Разбрах за конкурса и реших да се явя.

- Разкажа ни за този център и самия изпит.

- Това е европейски център, който се намира в гр. Павиа. Това е университетско градче - на 30 километра от Милано, с големината на Добрич. В този конкурс кандидатстват от цял свят. Тази година бяха обявени 6 стипендии за доктурантура по сеизмично инженерство, а на конкурса се явихме 12 души. Имаше кандидати от САЩ, Турция, Италия, България и Близкия Изток. Самият конкурс е в два етапа - писмен и устен, като изпитът е на английски език. Срокът на обучение е 3 години, като лекции се четат от известни преподаватели от цял свят. Сред професорите, които преподават в центъра са специалисти от Канада, САЩ и Европа.

- Лесно ли е в България да се подготви човек за един такъв конкурс и съответно да се намери литература?

- Много трудно е да се подготви. В нашите библиотеки няма литература. Основно материали намирах от свои преподаватели в университета.

- Кои държави в Европа са най-сеизмични и конкретно - в Добруджа каква е оценката?

- В Европа най-сеизмични са Португалия, Италия, Гърция, Турция и България. В Добруджа Каварна е с оценка 8 степен на интензивност, а Балчик и Шабла - 9 степен на интензивност.

Разговаря Виржиния ГЕОРГИЕВА

 


Сходни връзки

ДОБРИЧЛИЯ Е СРЕД 6-ТЕ СТИПЕНДИАНТИ НА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНТЪР ПО СЕИЗМИЧНО ИНЖЕНЕРСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди