изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:44 EEST
ДУХОВИЯТ ОРКЕСТЪР СЕ ГОТВИ ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРЕГЛЕД В СЕВЛИЕВО    
КултураНа 21 и 22 август съставът участва в Празниците на Дико Илиев в Оряхово. По този повод НДТ разговаря с ръководителя на състава Стоян Монов

- Г-н Монов, разкажете ни за Празниците на Дико Илиев в Оряхово?
- Дико Илиев е сред най-големите български композитори на народна музика. Сред емблематичните му произведения е известното на всички Дунавско хоро. В продължение на 42 години Дико Илиев е живял в Оряхово и там много го почитат. Това бе деветото издание на празниците, които от 2000 г.  се провеждат ежегодно - на 20 и 21 август, под патронажа на президента на Република България Георги Първанов. Той присъства и тази година. Свирихме на площада, където самият Дико Илиев е свирил преди години, и имаше много публика. Празниците бяха закрити от представителния гвардейски оркестър от София.
- Как се представи добричкият оркестър, какви отзиви получихте?
- Много добри отзиви получихме, например, от проф. Николай Тонев - професор по валдхорна. Искам да припомня, че през 1986 г. в Ботевград нашият оркестър получи награда за най-добро изпълнение на Дунавско хоро. Сега изпълнихме него и “Лудо младо” - дайчово хоро. Накрая получихме много красива статуетка.
- Предвиждате ли и други подобни участия до края на годината?
- Сега се готвим на 15 октомври да участваме в Националния преглед на всички духови оркестри в Севлиево. Необходимо е обаче да си поемем част от разходите и ще можем да отидем, само ако общината ни отпусне средства. В Севлиево трябва да се представим на два пъти с по 30-минутна програма - на открита сцена и в зала.
- От известно време бе възстановена традицията да изнасяте концерти в градския парк... 
- Да, вече изнесохме там 4 или 5 концерта. Свирим около 17 ч., когато се събират повече хора. Програмата е лятна - хора, маршове, валсове, десетина евъргрийни, тоест музиката е за всяка възраст.
- Има ли идея в парка да бъде обособено специално място, където да се свири?
- Аз от 11 години съм в състава и неведнъж сме мислили по този въпрос. Доколкото знам, има разработен проект и готов макет. Но, за съжаление, трябват и пари.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

ДУХОВИЯТ ОРКЕСТЪР СЕ ГОТВИ ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРЕГЛЕД В СЕВЛИЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди