изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:01 EEST
АВАРИЙНА СКЛАДОВА БАЗА ЗА 5 000 ДУШИ ИЗГРАЖДА БЧК    
ОбществоСпециалисти от Австрийския Червен кръст провеждат обучение в Добрич

Вчера в Добрич стартира обучение във връзка със съвместен проект на Българския и Австрийския Червен кръст за изграждане на комуникационна система за действие при бедствия. В обучението са включени 24 червенокръстци от Добрич, София, Русе и Бургас - градовете, в които има изградени аварийни складове на БЧК. Сред обучителите са двама специалисти от Австрийския Червен кръст - Роберт Шмит и Герхард Боймлер, както и директорът на дирекция "Подготовка и помощ при бедствия" на НС на БЧК Ясен Сливенски. "Обучението е насочено към основни понятия в радиокомуникациите и практическото им приложение", обясни за НДТ Ана Цанова - сътрудник в НС на БЧК.

На стр. 2

От стр. 1

Обучените ще работят в бъдещите аварийни комуникационни центрове, които ще бъдат изградени по проекта. Първият етап предвижда такива центрове да има в четирите града със складови бази - София, Добрич, Русе и Бургас. Той е на стойност 100 000 лева, като част от финансирането е от Американския Червен кръст. Средствата ще бъдат изразходвани за закупуване на радиостанции - "Моторола" и "Кодан", и на екипировка. Цялостният проект предвижда към аварийната комуникационна мрежа да бъдат включени и останалите Областни съвети на БЧК в страната. 

Очаква се реализацията на първия етап на проекта да приключи през март-април 2005 г. "Една от основните причини за забавянето е, че Комисията за регулиране на съобщенията бави издаването на лиценз за радиочестоти на БЧК, като посочва, че това не е съгласувано с всички министерства. Това обаче не е необходимо, тъй като България е подписала препоръките на Международния съюз за далекосъобщения" - сподели Ани Цанова.

Резервът за бедствия, който създаваме в складовите бази, е за около 5 000 души, съобщи главният експерт в НС на БЧК д-р Никола Николов. В момента ръководството на милосърдната организация разсредоточава резерва от София в други градове, като идеята е при евентуална бедствена ситуация складовете да са в близост до мястото. Бургас е избран заради "Нефтохим", Русе - защото е земетръсна зона, а Добрич - заради отдалечеността си от столицата. В складовете бази има облекло, одеала, постелъчно имущество, палатки и др.

 


Сходни връзки

АВАРИЙНА СКЛАДОВА БАЗА ЗА 5 000 ДУШИ ИЗГРАЖДА БЧК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди