изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:16 EET
В ДЪБОВИК ОТБЕЛЯЗАХА 116 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОРА ГАБЕ    
Култура

Гост на тържеството бе нейната родственица Виолета Пенева, която е направила дарение



Вчера в генералтошевското село Дъбовик тържествено бе чествана 116-годишнината от рождението на поетесата Дора Габе, която е родом оттам. На събитието, състояло се в читалището, са присъствали нейната родственица Виолета Пенева, зам.-кметът на община Генерал Тошево Георги Георгиев, завеждащият отдел "Култура" Маргарита Великова и др., разказа за НДТ кметът на селото Стоянка Първева. Поднесени са цветя на паметника на Дора Габе, който се намира в двора на читалището. Виолета Пенева е направила дарение, като е помогнала за придобиването на копия на картини от дома на поетесата. Останалите средства са осигурени от читалището в с. Дъбовик. Оригиналите на творбите са в Националната художествена галерия и в дома на Дора Габе.

НДТ припомня, че поетесата е единственият чуждестранен творец, носител на Ордена на усмивката за принос в полската литература.

Дора Габе е родена в с. Дъбовик на 24 август 1888 г. /по-рано наричано харманлък/, пише самата тя в своите автобиографични бележки. В селото днес се намира най-голямата в страната експозиция за нея, която съдържа стотици експонати - лични вещи, книги, ръкописи и т.н. През 2005 г. ще се навършат десет години от подреждането на експозицията, а тази година се отбелязват десет години от откриването на паметника на Дора Габе.
 


Сходни връзки

В ДЪБОВИК ОТБЕЛЯЗАХА 116 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОРА ГАБЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди