изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:16 EEST
90 ПРОЦЕНТА ОТ РЕШЕНИЯТА НА ОбС НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА СА ИЗПЪЛНЕНИ ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА    
ОбществоЗаплатата на кмета става 950 лева, между 350 и 440 лева месечно ще вземат кметовете на села. Общинските съветници не успяха да коригират възнагражденията си

От възложените на кмета на община Добричка Петко Петков 110 решения от Общинския съвет 99 /90 процента/, са изпълнени. Това стана ясно на вчерашната сесия на ОбС, в която П. Петков внесе отчет за изпълнение на решенията през първото шестмесечие на годината. Само едно решение не е изпълнено, други осем са в процес на изпълнение, а две са спрени със заповед на областния управител Иван Иванов. Сред тази, които са в процес на изпълнение, е дадено съгласие от ОбС за кандидатстване за финансиране по програма САПАРД с проекти на ремонт на два пътя от четвъртокласната пътна мрежа: Росеново-Божурово и Дончево-Опанец-Драганово. Зам.-кметът Петър Петров обясни, че въпреки насрочените дата и час представители на общината не са били приети, тъй като фонд САПАРД е спрял преди това приемането на проекти. За това обаче община Добричка не е била уведомена. Общинският съветник Илко Миланов коментира, че това е подигравка с общината от страна на Министерството на земеделието и горите. Той предложи да бъде приета протестна декларация до МЗГ. До такава не се стигна, след като Ердинч Хаджиев съобщи, че от агенция "Пътища" отпускат средства за две пътни отсечки от третокласната пътна мрежа в общината - Росеново-Овчарово /650 000 лева/ и Балик-Житница /300 000 лева/.

950 лева ще е от 1 юли заплатата на кмета на общината, реши ОбС. Тя се актуализира във връзка с ПМС N48. По-високи заплати от същата дата ще получават и кметовете на населени места. Месечно те ще вземат между 350 и 440 лева. Съветниците обаче не успяха да актуализират собствените си възнаграждения. Председателят на Постоянната комисия по бюджет и финанси Стоян Тодоров внесе предложение съветниците да получават не както до сега по 120 лева, а 22 процента от заплатата на председателя на ОбС /която е 80 процента от заплатата на кмета на общината/, а председателите на постоянни комисии, които досега получаваха по 140 лева - по 25 процента от това, което взема председателя на ОбС. Общинският съветник Петър Иванов пък предложи за труда си съветниците да получават 22 процента от заплатата на кмета. "Когато се кандидатирах за общински съветник, не го направих заради някакво заплащане - изрази възмущението си от предложените увеличения Таня Господинова. - Чувствам се неудобно, това не е морално". Колегата й Ердинч Хаджиев обаче зададе въпроса - Ако предложим да не вземаме възнаграждения, кой ще идва на сесии? В крайна сметка и двете предложения не се приеха поради изравнен брой гласове "за" и "против" и бяха отложени за следващата сесия. 

По време на дебатите за утвърждаване на слети паралелки в училищата и на групи в полудневните детски градини с брой деца, по-малък от изискуемия по закон, общинският съветник Михаил Иванов предложи ресорната дирекция да изготви програма или стратегия за развитието на образованието в следващите години. Това вероятно ще стане на сесията през септември, когато ще бъдат разглеждани въпроси, свързани с образованието. За следващото заседание бе отложено обсъждането на докладната записка с предложението на кмета Петко Петков за снемане от отчет на 5 743 декара общинска земя. ОбС реши постоянната комисия по законност, обществен ред и сигурност да извърши проверка на справките-приложения за снемане от отчет на земите. Възложено бе на общинската администрация да подготви и внесе в ОбС мерки за намаляване размера на пустеещите и необработваемите земи на територията на общината. "Неотдадената земя е колкото землището на едно село, не може ние като ОбС да нямаме никакво отношение" - коментира председателят на постоянната комисия по бюджет и финанси Стоян Тодоров. Той изнесе справка, според която по-голяма част от необработваемите парцели са от по 50 декара.

ОбС взе решение общинската администрация да направи проучване на възможностите за побратимяване и партньорство на общината с чужди общини. Димчо Маринов сподели, че добре би било да бъдат установени връзки с община от Словакия, която има традиции в земеделието, както и с общини от трите ни съседни държави Румъния, Гърция и Турция. Съветниците продкрепиха предложението на кмета за кандидастване с два екопроекта. Одобрено бе изграждането на мюсюлманско гробище в землището на село Ловчанци.

 


Сходни връзки

90 ПРОЦЕНТА ОТ РЕШЕНИЯТА НА ОбС НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА СА ИЗПЪЛНЕНИ ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди