изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:05 EEST
Повишено внимание, за да бъдат газовите уреди    
Общество

НЕ БОМБА, А УДОБСТВО



Мъж загина при експлозия на газова бутилка в жилищен блок в началото на годината - стояла върху включен електрически котлон

Трима души пострадаха тежко в кола, която гръмна от газова уредба

Фатални могат да бъдат последиците дори при най-елементарното недоглеждане

Преди десет години в Добрич учител и кандидат-студентка загиват при експлозия на газова бутилка. Това припомни пред НДТ началникът на РЗ "ПАБ" полк. Димчо Симеонов. Поводът да разговаряме с него и с кап. Дарин Димитров - началник група "Държавен противопожарен контрол", бе опасността, до която води небрежното боравене с газови уреди и за която мнозина не си дават сметка. Дори и при най-елементарното недоглеждане и невнимание при употребата на уреди последиците могат да се окажат дори фатални. Темата става още по-актуална във връзка с осъществяващата се битова газификация. А съвестното отношение на институциите и потребителите, е гаранция тя да бъде удобство, а не заплаха за живота.

В момента много домакинства използват отоплителни печки и котлони на газ. Задължително е газовите бутилки да се поставят на проветриви места и без да имат достъп до пряка слънчева светлина, каза кап. Димитров. В никакъв случай не трябва да се държат в мазета. Той обясни, че изтичане на газ може да се получи по време на ползването на котлона, например, ако пламъкът е загаснал вследствие на течение или изкипяване на храната. Възможно е също това да се дължи на спукване на маркуч, не добро уплътнение и т.н. При дългата употреба маркучите се нацепват, затова трябва да се подменят на всеки две години - за целта се купуват от специализирани магазини. Задължително е газовите бутилки да са пълни 80 процента от вместимостта им - в противен случай при нагряване налягането се покачва и може да последва експлозия. Условие за безопасността е също газовите уреди да отговарят на Български държавен стандарт и в никакъв случай да не се оставят да работят без надзор. И една малка хитринка,с която потребителите могат сами да проверят дали изтича газ - със сапунена вода се напръскват съединенията на маркуча. Ако има изтичане, се появяват балончета.

Пропан-бутанът по принцип няма цвят и мирис. За да се отличава обаче, му се добавят специфични миризми, които наподобяват кисело зеле или чесън. Ако все пак се допусне изтичането му, е необходимо при отворена бутилка, тя веднага да се затвори. А след това да се проветри помещението. В никакъв случай не трябва да се допуска създаването на искра - със запалка, кибрит, светване или изгасяне на осветлението и т.н. Обратното би довело до мигновена експлозия. И още нещо - внимание дори със запалките. Преди няколко дни оставена на терасата на жилище в Добрич запалка се нагряла от слънцето, експлоадирала и това довело до пожар, за щастие, без пострадали.

В момента някои от фирмите, които зареждат с газ, гонят бърза печалба и нерядко пропускат да проверяват годността на бутилките, или пък ги препълват, каза полк. Д. Симеонов. Той припомни, че преди три години е имало запалване на газова бутилка в автомобил на няколко метра от газстанцията, където шофьорът точно преди това заредил.

За разлика от пропан бутана, природният газ е по-безопасен, защото е по-лек от въздуха и е по-голяма възможността да се разреди в атмосферата. Така при по-малка концентрация, е по-малка и вероятността да се възпламени. Въпреки това обаче, обясни кап. Димитров, при газификацията, която се прави в домове и институции, преди пускането на инсталацията, фирмата-изпълнител задължително подготвя комплект от документи. Сред тях е и инструктаж за работа с газови уреди.

 


Сходни връзки

Повишено внимание, за да бъдат газовите уреди | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди