изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:58 EEST
УВЕЛИЧЕНИЕТО НА УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ ОБСЪЖДАХА НА ТРИСТРАНЕН СЪВЕТ    
ОбразованиеОбщината предлага те да скочат с 6,3 процента от 1 септември, а до края на годината увеличението да достигне до 8,5 процента, синдикатите не са съгласни

Съвещание на Тристранния съвет за сътрудничество се проведе вчера в община Добрич. Поводът бе депозирано на 1 септември в общината писмо от КСНБ, с което се иска информация за възможностите за 8,5-процентно увеличение на заплатите във функциите "Образование" и "Здравеопазване" от 1 юли и причините за преразхода на средства от фонд "Работна заплата" през първото шестмесечие на годината. При планова заплата 270 лева в страната от юли, в общинските училища в Добрич тя е 270 лева, обясни пред присъстващите зам.-кметът по образование Ваня Балчева. Тя каза, че преразходът на средства не давал възможност за увеличение на учителските заплати с 8,5 процента. Причините за преразхода били няколко - част от непедагогическия персонал през септември м.г. бил назначен по национална програма за временна заетост, имало неосъществени съкращения на три щатни бройки в училище "Дора Габе". "През миналия септември ситуацията бе туширана и избухна през юли" - каза В. Балчева. И обясни, че през юли е станало ясно, че децата са със 150 па-малко, отколкото се водят в училищата. Така общината финансирала с 30 щатни бройки повече, които не можела обаче да съкрати през юли.

През тази учебна година учениците в Добрич са с 653 по-малко и когато през октомври получим писмо от МОН за новото щатно разписание ще бъде намален щатът и издръжката на учениците, обясни В. Балчева. Благодарение на тези съкращения щяло да има средства за увеличение на заплатите и през ноември-декември да се достигнат въпросните 8,5 процента. Според началника на отдел "Образование и култура" в общината Нейчо Нейчев, ще се наложи да бъдат съкратени около 65 щатни бройки в образованието. "Проблемът е наследен, той не е решен навремето и общината прави всичко възможно да го ликвидира в рамките на закона", увери зам.-кметът Галина Митева.

След обсъжданията на заседанието на Тристранния съвет за сътрудничество общината направи своето предложение за увеличение на учителските заплати - от 1 септември да скочат с 6,3 процента при 0,9 процента за прослужено време за всяка следваща година, а до края на годината увеличението да бъде наваксано до 8,5 процента. Представителите на КНСБ и на КТ "Подкрепа" изразиха становището си, че не са съгласни с това предложение и настояха на увеличение от 8,5 процента от 1 юли. Областният координатор на КНСБ Гинка Василева съобщи, че до петък структурите на синдиката ще бъдат уведомени за предложението на общината. Становището им ще бъде обсъждано на съвещание на Тристранния съвет за сътрудничество през следващата седмица.

 


Сходни връзки

УВЕЛИЧЕНИЕТО НА УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ ОБСЪЖДАХА НА ТРИСТРАНЕН СЪВЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди