изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:04 EEST
АЛБЕНА - РОДОНАЧАЛНИК НА "ДЖЕНЕРЪЛ АВИЕЙШЪН"    
Туризъм

Дружеството инвестира 2 млн. лв. в изграждането на ново летище край Кранево



Във вторник вечерта в читалището в село Кранево се проведе обществено обсъждане на доклада по ОВОС /оценка на влиянието върху околната среда/, както НДТ писа днес ви предлагаме повече подробности от събитието.

По време на обсъждането изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев заяви, че близо 2 млн. лв. ще инвестира "Албена" АД в изграждането на ново летище край Кранево, като то ще бъде третото собствено летище на курорта. От месец функционира летище "Лесново" край Елин Пелин, за чието изграждане са инвестирани 500 000 лева. Второто такова съоръжение в момента се довършва от фирмата-изпълнител "Екострой" АД - Добрич, като то трябва да заработи през октомври. Там инвестицията е в размер на 1.2 млн. лв. Новото трето летище трябва да бъде готово за сезон'2005. То ще бъде разположено на терен от 250 дка, като общата застроена площ ще е 39.1 дка. Авиосъоръжението ще се намира в местността "Чалтика" - на 1.3 км от Кранево, на 3 км от Албена и на 1.8 км от западната граница на резерват "Балтата". Предвижда се да бъде изградена писта с дължина 1000 м, пътеки за рулиране, перон, хангар за самолети, склад за ГСМ, административна сграда, паркинг за автомобили и пътни връзки. С построяването на това съоръжение ще бъдат разкрити 15 нови работни места. Предвижда се максималната натовареност през 2005 г. да е 10 полета на ден, а всяка следваща година броят им да нараства с 4. Летището е предназначено само за леки и свръхлеки - 2-, 4- и 8-местни, с максимално излетно тегло до 4.5 т. Дружеството предвижда още да организира парашутни скокове, полети с въздушни балони и безмоторно летене. По време на обсъждането стана ясно, че например панорамен полет до Ахтопол и обратно трае 50 минути и струва общо 300-400 лева,разпределени между пътниците. Освен въздушни разходки по Черноморието дружеството смята да осъществява също и полети до вътрешността на страната. В хангара, който се предвижда да бъде изграден, ще могат да се базират от 5 до 10 малки самолета. Засега "Албена" АД притежава само един самолет с тегло 1 450 кг, заедно с горивото и пътниците. На летище Албена няма да могат да кацат чуждестранни самолети, ако преди това не са минали през друго вътрешно летище с митнически и паспортен контрол.

Изказано бе мнение, че строителните работи в местността "Чалтика", където се намират археологически паметници от Средновековието и класическата римска епоха могат да са застрашени, както и неизвестни до момента паметници на културата, но в процеса на обсъждането стана ясно, че е договорено с експерти-археолози, новите находки /ако бъдат разкрити такива/ да бъдат консервирани и предлагани на туристите като допълнителни атракции.

"Екипът изготвил доклада да преразгледа оценката си за риска от сблъсъка на птиците със самолетите" - препоръча Ирина Костадинова от дружеството за защита на птиците. Теренът, на който ще бъде изградено летището, се намира в зоната на втората по големина в Европа прелетна магистрала на птиците Виа Понтика. "Само за последния месец оттук са минали 90 000 щъркела. Тук се събират три основни потока прелетни птици от Добруджа. Птиците летят на височина от 100 до 800 м" - обясни още природозащитничката. Таньо Мичев от БАН поясни обаче, че риск и проблем би имало само при развиване на високи скорости, а в този случай ставало дума за малки самолети с ниски скорости.

По време на дискусията изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев заяви, че този тип авиация - с малки самолети, се нарича "Дженеръл авиейшън" и добави още, че тя сега започва да съществува в България. На първо място в развитието на тази дейност са САЩ. "Ние искаме да развиваме туризъм и селско стопанство. ПРедвиждаме да построим тук малко вилно селище, а в следващите години и кула за управление на полетите" - добави още Кр. Станев.

До два месеца се очаква решението на РИОСВ-Варна и ако инспекцията одобри доклада по ОВОС, то строителството ще започне през пролетта на 2005. Снощи се проведе второто обсъждане на доклада по ОВОС в кметството на село Рогачево, което също е в близост до съоръжението. НДТ

 


Сходни връзки

АЛБЕНА - РОДОНАЧАЛНИК НА "ДЖЕНЕРЪЛ АВИЕЙШЪН" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди