изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:51 EEST
Мистериозна експлозия избухна в Северна Корея    
Новини

Мощността на взрива, избухнал в Северна Корея преди три дни, е била над 1000 тона тротилов еквивалент, съобщи радио Ехото на Москва.



Според данни на разузнаването в Сеул, експлозията е избухнала във военен завод или склад на военна база, недалеч от границата с Китай. Чужди спътници са фиксирали в района гъбовиден облак с височина близо 4 км. Не се изключва и версията взривът да е причинен от железопътна катастрофа като тази на гара Йончхон през април. Според тази версия, възможно е да са се взривили товарни вагони, превозващи гориво за ракети или химикали. В самия Пхенян продължават да отказват коментари по повод случилото се.
Агенция “Фокус” припомня, че британският държавен секретар и заместник-външен министър, Бил Рамел, който е на посещение в Пхенян, настоя по-рано днес Северна Корея да даде “незабавно обяснение” за мистериозната експлозия.
“Смятам, че е важно да се знае какво точно се е случило”, заяви Рамел, който пристигна в събота на тридневна визита в Северна Корея. “Поисках спешно обяснение от страна на Министерство на външните работи, задължително ще обсъдя въпроса и с министъра по време утрешната среща”, добави Рамел. В същото време повечето експерти изключват възможността взривът да се дължи на ядрени опити. На това мнение е и американският държавен секретар Колин Пауъл. “Доколкото ни е известно Северна Корея не е провеждала ядрен опит”, заяви той. Действията на страната не показват тя да се подготвя за провеждането на ядрен тест, каза Пауъл.
Мощната експлозия, която избухна в Северна Корея преди три дни, едва ли се дължи на опити с ядрено оръжие, заяви пред журналисти и южнокорейският министър, натоварен с въпросите на обединението Чун Дон Ен след заседание на Съвета за национална сигурност, а агенция “Ренхап” съобщи, че властите в Южна Корея в момента изясняват обстоятелствата около случилото се. По думите на министър Чун Дон Ен, взривът е избухнал недалеч от севернокорейска ракетна база.
Американски представител заяви още сутринта, че все още не е ясно какво точно е станало в Северна Корея и изрази предположение, че може да има много вероятни обяснения за случилото се.
След информацията за взрив в Северна Корея, след който се е образувал гъбовиден облак, в намиращия се близо до страната руски град Владивосток е било регистрирано нормално ниво на радиацията. “Нивото на радиацията не се е променяло в четвъртък, когато стана експлозията, и продължава да е нормално”, съобщиха руски представители в неделя.
Мощният взрив е избухнал преди три дни в северните части на Северна Корея, на около 10 км. от границата с Китай. Както по-рано предаде Ройтерс, над предполагаемото място на взрива се е издигнал огромен гъбовиден облак с диаметър около четири километра.
Фокус

 


Сходни връзки

Мистериозна експлозия избухна в Северна Корея | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди