изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:48 EEST
Шефът на надзора на НОИ предлага Намаляване на вноските чрез частична капитализация на пенсионния фонд    
НовиниОсигурителните вноски могат да намалеят с 10%, а пенсиите да се увеличат също с толкова, ако държавата предприеме частична капитализация на държавния пенсионен фонд със средства от предстоящата приватизация и част от фискалния резерв.

 

Това предложи веднага след избирането си новият председател на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Иво Прокопиев от Съюза на работодателите.

В "Седмицата" на Дарик радио Прокопиев разясни идеята си, отхвърлена минути преди това от финансовия министър Милен Велчев. Схемата е държавата да вложи 3 млрд.евро в НОИ и да му даде възможност да инвестира тези средства. С лихвите от инвестициите в размер на 600 - 700 млн.лв. годишно - което е 20% от оборота на НОИ - ще може едновременно да се намалят осигурителните вноски и да се увеличат пенсиите.

Високият размер на осигурителните вноски в България продължава да бъде пречка през развитието на бизнеса.

Прокопиев посочи, че от предстоящите няколко големи приватизационни сделки държавата ще получи близо 2.5 млрд.евро. С тези пари, заедно с малка част от големия фискален резерв, може да се капитализира частично празния в момента осигурителен държавен фонд, който изразходва за пенсии всички средства от събираните осигурителни вноски и всяка година разчита и на дотация от държавата.

За да задейства схемата обаче на НОИ, както и на частните пенсионни фондове трябва да бъде разрешено да инвестират в инфраструктурни проекти и в българската банкова система, а не само в държавни ценни книжа, както е в момента.

"Защо българската държава да гарантира доход от инфраструктурни проекти - автомагистрали, летища и пристанища, на чужди инвеститори от порядъка на 13-15 процента, а българските пенсионни фондове, българската пенсионна система да стои на ДЦК, които дават 4-5 процента. Това е абсурдно. . .", посочи Прокопиев.

Той посочи, че освен в инфраструктурни проекти, част от средствата, които ще се вложат за частична капитализация на НОИ, може да се инвестират в българската банкова система. Така ще се разреши проблема за липсата на дългосрочен ресурс, който пречи на финансовите институции да кредитират дългосрочни инвестиционни проекти.

"Така ефектът се мултиплицира и би представлявал стимул за икономическия растеж. И ако тези проекти са с експортна насоченост, ще се облекчи и проблема с платежния баланс", допълни издателят на вестниците "Капитал" и "Дневник".

За първи път от началото на прехода, освен че има структурни проблеми, България вече има и доста сериозни възможности да ги решава, напомни Иво Прокопиев. Той допълни, че предлаганата от него схема по никакъв начин не застрашава финансовата стабилност на страната, нито ролята на фискалния резерв на гарант по плащанията на външния дълг.

Идеята е не да се дадат еднократно средства на НОИ, които да се изхарчат, а точно обратното - всяка година да се консумира доходът от тези средства, посочи Прокопиев. Според изчисленията, за пълна капитализация на НОИ при сегашните условия са необходими 20 млрд.евро, за да могат лихвите от тяхното инвестиране да осигуряват изцяло плащането на пенсиите.

Председателят на Надзорния съвет на НОИ се надява да възбуди обществен дебат върху това предложение, макар че е скептичен за реакцията на политиците в България.

В потвърждение на думите му, малко преди Прокопиев да обясни идеята си финансовият министър Милен Велчев я отхвърли с аргумента, че всеки трансфер на средства към НОИ означава сериозно увеличаване на дефицита на бюджета. Това е в противовес на водената политика на българското правителство и на изискванията на ЕС бюджетните дефицити да не надхвърлят 3 процента, коментира той.

Дарик радио /mediapool.bg/НДТ

 


Сходни връзки

Шефът на надзора на НОИ предлага Намаляване на вноските чрез частична капитализация на пенсионния фонд | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди