изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 17:50 EEST
Русия призова чеченците да предадат виновниците за Беслан    
Новини

Русия призова чеченските сепаратисти да помогнат за залавянето на лидерите си, които руските власти обвиняват за масовото убийство на повече от 300 заложници в училището в Беслан, Северна Осетия.



Москва обвинява за убийството на заложниците, повече от половината от които са деца, лидерите на чеченските бунтовници Аслан Масхадов и Шамил Басаев.

Говорител на руската Федерална Служба за Сигурност заяви в събота, цитиран от Би Би Си, че членовете на нелегални въоръжени групировки няма да пострадат, ако предоставят информация за издирваните лидери. Той подчерта, че е възможно те да получат обявеното вече възнаграждение от 10 милиона долара.

Според АП споменаването на паричната награда като мотив цели да използва възникналите разногласия сред бойците.

Руски военни представители се надяват бруталността на приложената от похитителите в Беслан тактика да накара чеченските сепаратисти да предадат своите водачи.

В петък представител на горната камара на парламента съобщи, че е открита национална гореща телефонна линия, чрез която гражданите могат да дават информация в помощ на разследването на кризата със заложниците.

Междувременно високопоставен руски обвинител отрече появилите се в медиите съобщения, че лидерът на похитителите от Беслан е успял да избяга. Прокурорът Владимир Колесников съобщи, че тялото на водача на въоръжената група , известен с прозвището "Полковника", е било идентифицирано от заловен бунтовник.

Също в събота руският президент Владимир Путин уволни министъра на вътрешните работи на Северна Осетия Казбек Дзантиев и началника на управлението на Федералната служба за сигурност за Северна Осетия Валерий Андреев, предаде ИТАР-ТАСС. Тези уволнения са първите санкции срещу висши ръководители на силовите служби след кризата със заложниците в Беслан, където загинаха 339 души, отбелязва АФП.

Казбек Дзантиев подаде оставка веднага след трагичната развръзка на драмата със заложниците, но тя не бе приета от президента на Северна Осетия Александър Дзасохов.

След кризата със заложниците властите на Северна Осетия бяха силно критикувани от местното население, най-вече затова как е било възможно тежковъоръжената група от трийсетина терористи да стигнат до училището в Беслан.

Отново на 11 септември, руският премиер Михаил Фрадков подписа заповеди за предоставяне на материална помощ на близките на жертвите в Беслан. Семействата на загиналите ще получат еднократна помощ от 100 хил.рубли за всеки загинал и по 18 хил.рубли за погребение, предаде ИТАР-ТАСС.

Тежко и по-леко ранените ще получат по 50 хил. рубли, а най-леко пострадалите - по 25 хил.рубли. На всички други заложници на терористите, завзели училището, ще бъдат дадени по 15 хил. рубли.

Фондът за социално осигуряване ще отпусне 20 млн. рубли за санаторно лечение на пострадалите. 8.5 млрд. рубли ще бъдат дадени на училищата в Беслан, които ще приемат децата от училището, в което се разигра трагедията.

 


Сходни връзки

Русия призова чеченците да предадат виновниците за Беслан | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди