изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:16 EEST
ДЕНЯТ И НОЩТА СЕ КРЪСТОСВАТ    
Общество

Днес православната християнска църква отбелязва един от своите най-важни празници - “въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен”.



Кръстовден се въвежда в християнския календар във връзка с чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики и намирането на Кръста на Голгота и връщането му от персийски плен. През 312 г. Константин Велики потеглил с войските си към Рим, за да спаси столицата от властта на тиранина Максентий. Силите на императора били по-малобройни и затова той поискал подкрепа от Бога. Привечер, когато слънцето залязвало, Константин видял на небето сияен кръст с надпис под него “С това ще победиш”. Вечерта Господ се явил в съня на императора и му заповядал да направи знаме, подобно на кръста, и да начертае кръстове по шлемовете и щитовете на войниците си. Със силата на кръста Константин Велики успял да победи войските на тиранина и влязъл тържествено в Рим.

Намирането на Кръста на Голгота става няколко години по-късно, когато майката на Константин, царица Елена, отива да посети светите места в Палестина. През 326 г. тя открила Кръста и на същото място наредила да се построи Божи храм.

През 614 г. персийският цар Хозрой влязъл във война с Византийската империя и превзел Йерусалим. Разрушил църквите и откраднал намерения на Голгота свещен Кръст. След 14 години император Ираклий върнал тържествено Кръста в Йерусалим след победата си над персите.

Според народната представа, на Кръстовден “денят и нощта се кръстосват”. Често българите казват, че с Кръстовден настъпва есента. Времето се застудява, водите на морето и реките изстиват. Както на Симеоновден, така и на Кръстовден, в някои български краища се поставя началото на есенната оран и сеитба. С празника започва и гроздоберът. В отделни селища на Североизточна България на този ден се организират общоселски сборове, на които се колят курбани, устройват се тържествени трапези, придружени с песни и танци.

 


Сходни връзки

ДЕНЯТ И НОЩТА СЕ КРЪСТОСВАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди