изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:38 EEST
ОБЩИНАТА ПРЕДЛАГА 8,5% УВЕЛИЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ ОТ 1 СЕПТЕМВРИ    
ОбразованиеДнес синдикатите ще представят становището на своите структури. За заетите в здравеопазването общината предлага увеличение с 3,5 процента от 1 юли

Заплатите на учителите в Добрич да бъдат увеличени с 8,5 процента от 1 септември при клас 0,9 процента - това предложение направи вчера общината по време на поредното заседание на Тристранния съвет за сътрудничество. Кметът на Добрич Детелина Николова обясни, че общината е преосмилсила и анализирала всички възможности и на този етап това е единственият вариант за увеличение на заплатите. Кметът бе категоричен, че трябва да завиши контролът във функция "Образование", за да не се стига до такъв преразход на средства, какъвто има в момента - от около 63 000 лева. "Трябва да направим всичко възможно съвместно с РИО информацията, която ни се предоставя, да отговаря на реалностите" - каза Д. Николова, визирайки 145-те деца, които са били дублирани през миналата учебна година. Кметът уточни, че за юли и август - месеците, за които общината не може да осигури увеличение, учителите са получавали заплати при клас 1 процент, а не както е било необходимо - при 0,9 процента. 

За заетите в здравеопазването общината предлага учеличението от 1 юли да е с 3,5 процента, стана ясно още на заседанието на Тристранния съвет. Това е възможно благодарение на икономиите, направени от 31 незаети бройки. "Ако догодина ни задължат да назначим хора на тези бройки, ще имаме проблеми", предупреди Д. Николова. Пред присъстващите зам.-кметът Ваня Балчева обясни защо на тези 31 места няма назначени хора. Според наредба на всеки 800 ученици се палагал един здравен работник. В момента били покрити всички ученици в Добрич. В. Балчева изказа предположение, че от следващата година е възможно тези 31 бройки да бъдат закрити. На въпрос областния лидер на КНСБ Гинка Василева защо в общинската администрация заплатите не са вдигнати с 8,5% след като има възможност, а с 8 процента, кметът отговори, че ако има излишък в края на гоидната той ще бъде раздаден като 13-а заплата или под друга форма. 

Присъстващите представители на двата синдиката - на КНСБ и на КТ "Подкрепа", заявиха, че ще сведат решението на общината за увеличетието на заплатите до своите структури. Днес те ще уведомят за него общината.

 


Сходни връзки

ОБЩИНАТА ПРЕДЛАГА 8,5% УВЕЛИЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ ОТ 1 СЕПТЕМВРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди