изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:19 EEST
Преначертаването на границите на общините в Македония заплашва да отвори раните на по-стар конфликт    
НовиниНезависимо дали референдумът през ноември бъде успешен или не, местните избори, които трябва да се проведат същия месец, със сигурност ще бъдат отложени. Това ще означава още едно забавяне на процеса на евроинтеграция.
Но преначертаването на границите на общините, което никога не е било политически въпрос, заплашва да отвори отново раните на един по-стар конфликт. Това заяви в специално интервю за Агенция “Фокус” Никълъс Уайт, директор на европейската програма на Международната кризисна група.

“Брюксел има жизнен интерес да поддържа по-нататъшната стабилност в Македония”, подчерта Никълъс Уайт.
“Мирният процес в Македония, който доведе до стабилност от края на междуетническия конфликт през 2001 г. насам, срещна преди дни неочаквани препятствия. Опозиционните партии успяха да съберат достатъчно подписи за провеждането на референдум по ревизирането на границите на местните общини. Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети вероятно ще призове етническите албанци, които са приблизително една четвърт от населението, да бойкотират референдума. Напрежението вече е осезаемо, след като Ахмети в невярно цитирано, но широко огласено в косовски вестник интервю бе цитиран да заплашва с гражданска война, ако референдумът е успешен”, допълни директорът на европейската програма на Международната кризисна група.
Референдумът ще означава забавяне на провеждането на необходимите реформи в местното управление, но отменянето му също ще означава забавянето им, каза още Никълъс Уайт.
Фокус/НДТ
 


Сходни връзки

Преначертаването на границите на общините в Македония заплашва да отвори раните на по-стар конфликт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди