изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:04 EET
МБМД: Доверието в кабинета са повишава, Велчев влиза в челната тройка    
НовиниПравителството навлиза с нараснало доверие в новия политически сезон, като министърът на финансите Милен Велчев изпреварва по рейтинг външния министър Соломон Паси и вече е в челната тройка на най-харесваните български политици, оглавявана от президента Георги Първанов и главния секретар на МВР Бойко Борисов.

 

Това показват резултатите от представеното в неделя изследване на МБМД на тема: "Рейтинги и електорални потенциали в началото на новия политически сезон". Допитването е извършено сред 1019 души от 10 до 16 септември.

БСП остава водеща политическа сила в България, като за нея биха гласували 22.7 на сто от избирателите, ако парламентарните избори бяха днес. НДСВ биха подкрепили 9.2 на сто от гласоподавателите, за СДС биха гласували 8.8 на сто, а за ДПС - 6.7 на сто.

Според изследването на МБМД партия Демократи за силна България не би влязла в парламента, тъй като за нея биха гласували 2.1%. Евентуална коалиция между Съюза на свободните демократи, ВМРО, БЗНС би спечелила 4.5 на сто.

30.3 на сто от анкетираните са заявили, че изобщо няма да гласуват.

Задържане и лек спад в подкрепата за БСП

Макар че БСП продължава да води класациите като доверие и като електорален потенциал, изследването на МБМД регистрира задържане и лек спад на електоралната подкрепа. Това вероятно се дължи на увеличеното доверие към кабинета, но също и да е следствие от постигането на максимален потенциал при левицата, който не търпи допълнително разширение към момента, обясниха социолозите. Възможно е празнуването на 9 септември да е оказало негативно отражение сред по-широкия кръг центристки настроени избиратели.

Най-вероятно той е в основата на спада на рейтинга на президента Георги Първанов с 3 пункта.

Соломон Паси и Бойко Борисов губят подкрепа

По отношение на кабинета новина е третото място на финансовия министър Милен Велчев, който с 40 на сто одобрение се нарежда на трето място по популярност след президента Георги Първанов (61 на сто) и главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов (65 на сто), посочи директорът на МБМД Мира Янова.

Според социолозите, повишението в рейтинга на Велчев се дължи на инициативите му в сферата на образованието.

Според социолозите, терористичните заплахи, приключването на делото в Либия със смъртни присъди, убийството на българските заложници в Ирак, са причина за резкия спад с около 10% на доверието към външния министър Соломон Паси.

Доверието към главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов е с около 5 пункта понижено, вероятно заради показните убийства през последните месеци, смятат от МБМД.

Сред министрите най-голям е ръстът на доверие към социалния министър Христина Христова.

Оценката за работата на кабинета се подобрява

Премиерът Симеон Сакскобургготски печели 28 на сто одобрение, сочат резултатите от изследването. Той е и най-често посочван като евентуален бъдещ премиер. За 8.4 на сто биха избрали отново за министър-председател Сакскобургготски, 5.5 на сто - Бойко Борисов, а 5.3 на сто - президента Първанов.

Оценката за работата на правителството като цяло се подобрява, като доверието се увеличава с две на сто, коментира Янова. Според резултатите 35 на сто от хората смятат, че настоящото правителство работи по-добре от предишното, а на обратното мнение са 22 на сто от анкетираните.

С най-малко доверие се ползват културният министър Божидар Абрашев (9.2 на сто) и министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски (12 на сто).

Сред институциите с най-голямо доверие се ползват президентството (57 на сто), БНТ (55 на сто), БНР и полицията (с по 51 на сто). Анкетираните най-малко вярват на съда и парламента (с доверие от по 14 на сто), прокуратурата (13 на сто) и следствието (15 на сто).

Доверие в БСП са изразили 31 на сто от отговорилите, а недоверието в партия е 59 на сто. НДСВ постига рейтинг от 19 на сто доверие и 68 на сто недоверие, а ДПС - от 13 на сто доверие и 75 на сто недоверие. СДС одобряват 14 на сто от анкетираните, а не я одобряват 74 на сто. ССД има ниво на доверие 18 на сто и на недоверие 67 на сто, а ДСБ - 8 на сто доверие и 80 на сто недоверие.

Негативно отношение към участието ни в антитерористичната коалиция

Членството на България в НАТО е одобрявано от половината от анкетираните, а 21 на сто изобщо не са съгласни с него. Участието на страната ни в антитерористичната коалиция в Ирак е подкрепяно от 24 на сто от отговорилите, а 48 на сто са заявили, че изобщо не го одобряват.

Изводите от изследването на МБМД са, че перспективата на страната в близките години се разглежда от общественото мнение като позитивна. 53 на сто вярват в общото подобрение, а 48 на сто - в повишаване на личното си благосъстояние.

http://mediapool.bg/

 


Сходни връзки

МБМД: Доверието в кабинета са повишава, Велчев влиза в челната тройка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди