изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:27 EET
Цзян Цзъмин напусна и последния си важен пост в Китай    
КитайБившият китайски реформистки президент Цзян Цзъмин подаде оставка от последния си важен пост - председател на военната комисия на Китайската комунистическа партия, предавайки по този начин контрола върху армията на сегашния президент Ху Цзинтао.

Контролът върху армията досега даваше на Цзян огромна власт в области като сигурността и външната политика, посочва ББС.

На 78-годишна възраст Цзян Цзъмин най-сетне предаде контрола върху няколкомилионната китайска армия на приемника си Ху Цзинтао. С това той се оттегля от последния си официален пост и се слага край на борбата за власт между двамата.

Цзян Цзъмин стана партиен шеф и президент през 1989 година, след като армията брутално смаза протестите на привърженици на демократичните реформи на площад Тянанмън.

Цзян бе начело на Китай в периода на превръщането му от бедна страна в една от най-бързо растящите икономики в света.

Очакват се трудно забележими, но важни промени

Сегашната му оставка няма да доведе до незабавни и съществени промени в политиката, но според анализаторите скоро може да се усетят някои трудно забележими, но важни промени.

Новият върховен ръководител на армията, сегашният президент Ху Цзинтао, е възприел кредото за мирен и необезпокояван икономически растеж на Китай, докато за Цзян бе известно, че е настроен значително по-непреклонно, особено по въпроса за Тайван, на който Китай гледа като на отцепила се провинция.

Възможно е Ху да почувства ръцете си малко по-развързани за предприемането на мерки срещу корупцията в партията и държавния апарат.

Обаче макар и официално оттеглил се от всички постове, Цзян Цзъмин вероятно ще продължи да оказва значително въздействие зад кулисите, защото висшият орган, който все още взема всички решения в Китай - Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия - все още е пълен с негови привърженици.

Цзян Цзъмин беше 15 години начело на комунистическия режим

Под добродушния вид на Цзян Цзъмин се крие опитен политик, който противно на всички очаквания остана цели 15 години начело на комунистическия режим в Китай, отбелязва АФП.

Той е издигнат на власт от комунистическият лидер Дън Сяопин, покрай кървавите репресии на площад Тянънмън през юни 1989 г.

Цзян Цзъмин е роден в източната провинция Цзянсу. По образование е електроинженер, но е влюбен в класическата музика и свири на пиано. За него се разказваха много вицове. Народът обичаше да се шегува с не особено харизматичния си ръководител, когото намираше за слаб държавник, с несръчна походка, механична усмивка на восъчното му лице, скрито отчасти от големи, демодирани очила.

С течение на годините този мъж не промени с нищо външния си вид и стила си на работа, но с прословутите си очила обиколи не само Китай, но и света.

През 1989 г. наблюдателите го смятаха за преходен ръководител. Бившият ръководител на Шанхай обаче изненада мнозина, като остана 13 години начело на комунистическата партия и 10 години начело на държавата, без да си създава сериозни врагове или конкуренти.

Този баща на двама сина и дядо на две внучета без колебание танцуваше валс пред телевизионните камери по време на пътуванията си в чужбина и се превърна в символ на успеха на страната си, все по-уважавана и по-уважавана в света - в икономически и в дипломатически план.

Именно по негово време, през 1999 г., Китай стана член на Световната търговска организация, спечели домакинството на Олимпийските игри през 2008 г., а населението отбеляза исторически ръст на жизненото си равнище.

През неговата епоха се ускори отварянето на Китай, задълбочиха се икономическите реформи, а комунистическата партия остана на власт.

В залеза на политическа кариера Цзян Цзъмин беше подготвил почвата, за да се превърне в патриарх. Но патриаршеските одежди може би щяха да се окажат прекалено широки за него, смятат анализатори.

На 16-ия конгрес на ККП през ноември 2002 г. той наложи нов управленски екип, като назначи свои приближени около Ху Цзинтао, неговият наследник начело на партията и държавата. Сред тях бе най-близкият му съветник - Цзън Цинхун, който стана заместник-председател на Китайската народна република, както и У Банго, който застана начело на парламента.

Цзян Цзъмин беше променил и партийния устав, оставяйки своя отпечатък върху него. Той настоя да остане начело на армията, за да има още по-голяма тежест в историята на страната си.

Започва ерата на Ху Цзинтао

В Китай започва ерата на Ху Цзинтао, отбеляза Ройтерс в информацията за предаването на ръководството на армията в Китай. От 19 септември той вече заема трите най-висши поста в държавата.

Енигматичен, бляскав професионалист, известен с предпазливостта си, Ху Цзинтао изгражда кариерата си в редиците на комунистическата партия.

На 61 години, четвърто поколение партиен ръководител, даващ вид на човек, който иска да модернизира партията, да атакува корупцията и социалните проблеми, Ху не е проявявал политическа дързост, откакто е номер едно на режима в страната.

"Много го бива, бляскав професионалист" - така го окачествява директорът на пекинския университет Цингхуа, където Ху Цзинтао е учил от 1959 г. до 1964 г. хидроинженерство. От друга страна Чън Ли, преподавател в ню-йоркския университет Хамилтън, автор на книга за последните китайски ръководители, го намира за "предпазлив, но с отворено мислене".

http://mediapool.bg/

 


Сходни връзки

Цзян Цзъмин напусна и последния си важен пост в Китай | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди