изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 17:49 EEST
"ТОВА Е НАШИЯТ ВТОРИ ДОМ"    
Общество
сподели пред НДТ Женя Петрова, която от години върти грънчарската работилница в комплекса. С различни прояви вчера бяха отбелязани 25 години от създаването му


"Старият Добрич" е нашият втори дом. Тук сме отгледали децата си" - с тези думи започна разговорът ни с Женя Петрова от грънчарската работилница в комплекса. Повод за това бе честването на 25 години от създаването на "Старият Добрич". Двамата със съпруга й Жендо са от основателите на комплекса и през всичките тези години са работили заедно там. В момента, за съжаление, Женя Петрова сама върти работилницата. С умиление тя си спомня, че в нея отгледали и трите си деца. Дори най-малката - сега 14-годишната Радост, била доведена там едва на 1 месец. Майка й дори я кърмела в работилницата. Двамата им по-големи синове също усвоили занаята, който се предава в семейството вече четвърто поколение. Женя и Жендо заспивали и се събуждали с идеите си за грънчарската работилница. "Подобен комплекс е от голямо значение за града ни" - сподели още пред НДТ майсторката. Чужденците изключително много се възхищавали, че тук са съхранени традициите на българина, и особено от това, че занаятите се предават от баща на син.
***
"Старият Добрич" е изграден на мястото на някогашната Одун чаршия. По стари ръчни технологии и с оригинални инструменти, в повече от 30 работилници се изработват традиционни изделия на грънчарството, ковачеството, везбарството, тъкачеството, бъчварството, абаджийството, златарството и т.н. В комплекса е възстановена и старата часовникова кула, построена през 18 в. Интерес за посетителите представляват също кафенето, кръчмата, гостилницата и ханът.

Годишнината от създаването на "Старият Добрич" бе отбелязана с поредица от прояви вчера. Подредена бе изложба с архитектурни проекти, фотоси и документи, дело на арх. Витлеем Чалъков. След това се състоя концерт и ревю на стари градски костюми.

 


Сходни връзки

"ТОВА Е НАШИЯТ ВТОРИ ДОМ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди