изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:45 EEST
РАБОТИМ ЗА ОСТАВАНЕТО НА МЛАДИТЕ ХОРА В РОДНИЯ КРАЙ    
Общество

Кметът на община Тервел Живко Георгиев - пред НДТ

- Г-н Георгиев, на 22 септември - Деня на съединението, Тервел за втори пореден път отбелязва своя празник. Защо е избрана точно тази дата?

- Съединението на Княжество България и Източна Румелия е символ за мъдростта на нацията, за желанието на народа ни да живее в мир и разбирателство. Община Тервел се стреми към тези ценности и затова в деня на съединението ние отбелязваме празника на града.



 - Кои са онези постижения, с които Тервел посреща празника си?

- Нашите усилия са насочени към разрешаване на проблемите, свързани с общинската болница, с нормалното функциониране на учебните и детските заведения, към подобряване състоянието на местата за отдих на гражданите и не на последно място към подобряване благосъстоянието на хората. Влагаме много усилия в работата си по тези проблеми, разработваме и внасяме за разглеждане пред различни донори много проекти, с реализирането на които се стремим да постигнем целите , които сме си поставили.

- Сменят се поколенията и младите хора малко знаят за историческото минало на Тервел. Бихте ли разказали за древната история на този край?

- Някога на територията на днешната община Тервел са живели тракийските племена Гети. Останки от техния бит се пазят в местния музей. Първи сведения за града намираме в турски документи, достигнали до нас от 1673 година. Тогава Тервел е носел името Куртбунар ( вълчи кладенец). След освобождението от турско робство Тервел става околийски център към Силистренски окръг. На 30 януари 1960 година Тервел е обявен официално за град. В града са живели и работили много учители и културни дейци , чиито дела все още се помнят от жителите на града ни. Читалищната дейност също е нещо, с което Тервел- и в миналото и сега - се гордее.

- Живеем в трудните години на прехода. Кои са големите предизвикателства, пред които е изправено населението на общината?

- Най–голямото предизвикателство пред нас е свързано с обезлюдяването на града и общината. Опитваме се, с помощта на бизнеса, с разработването на проекти, да работим в посока на това поне част от младите хора да остават в родния си град. Другото голямо предизвикателство пред нас е свързано с ниското ниво на квалификация на гражданите на общината и с ограничените възможности за тяхната трудова реализация.

- Община Тервел е сред малкото общини в България, в които хората живеят в етнически мир и разбирателство, въпреки ярко изразените по брой етнически групи. На какво се дължи това?

- Населението на общината винаги е живяло в условията на етническа толерантност. Тук много мюсюлмани показват почит към типично български и християнски празници – закичват се с мартеници, даряват съседите си с боядисани великденски яйца. Християните пък уважават традициите на мюсюлманските празници. Тази толерантност е крепила и крепи етническия мир , в който живеят съгражданите ни.

- Кои са основните акценти в работата на кметския екип и Общинския съвет за развитието на общината и скорошното й влизане в ЕС като един пограничен район?

- Очертаваме като съществена работата по подобряване на инфраструктурата в общината, снижаване на нивото на безработица и създаване на материална база за едно по–добро образование на децата ни.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 

 


Сходни връзки

РАБОТИМ ЗА ОСТАВАНЕТО НА МЛАДИТЕ ХОРА В РОДНИЯ КРАЙ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди