изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:39 EEST
Групировката на Абу Мусаб aл Заркауи обезглави втория американски заложник    
По света Членове на оглавяваната от йорданския терорист Абу Мусаб ал-Заркауи групировка “Единобожие и джихад” са обезглавили взетия по-рано за заложник втори американски гражданин. В заявление на терористите, публикувано на ислямистки сайт се посочва:

“Храбри мъже прерязаха гърлото на втория американски заложник , след като изтече определения срок”. Автентичността на заявлението не може да бъде непосредствено проверена, но в него се казва, че ще бъде публикуван и видеозапис на екзекуцията, за която се предполага, че е на Джак Хенсли. Той бе отвлечен миналия четвъртък заедно със сънародника си Юджийн “Джак” Армстронг и британския гражданин Кенет Бигли от дома им в Багдад. В понеделник вечерта бе разпространен видеозапис с убийството на Армстронг, като отговорността бе поета от “Единобожие и джихад”. Анализ на записа, направен от ЦРУ е показал, че гласът на маскирания човек, който обезглавява американския заложник, вероятно е на Абу Мусаб Заркауи. “С голяма сигурност може да кажем, че гласът всъщност е на самият Заркауи”, заяви служител на разузнавателната агенция, пожелал анонимност. Похитителите на двамата американци и британеца заплашиха да ги убият ако иракските власти не освободят всички жени, държани в затворите “Аби Граиб” и “Ум ал-Каср”. Когато обяви, че е убила Армстронг, групировката даде 24 часа да бъдат изпълнени исканията й. С убийството на Хенсли и Армстронг броят на американците, които иракски бунтовници са взели за заложници и впоследствие са убили, става трима. Първата жертва на “Единобожие и джихад” бе бизнесменът от еврейски произход Никълъс Бърг, обезглавен през май.

Агенция “ФОКУС” припомня:

Страни, чиито граждани са били отвлечени и екзекутирани в Ирак от началото на годината:

България

На 11 август София потвърди, че българският шофьор Ивайло Кепов (32) е бил обезглавен от групировка, свързана с “Ал Кайда”. На 22 юли бе идентифицирано тялото и на втория българин - Георги Лазов (30). Той бе обезглавен и трупът му хвърлен в река Тигър. Двамата бяха отвлечени край Мосул на 8 юли.

Италия

На 26 август групировката “Ислямска армия в Ирак” обяви, че е екзекутирала италианския журналист Енцо Балдони. През април друг италианец – Фабрицио Куатроки, бе отвлечен и по-късно намерен убит.

Ливан

Двайсет и шест годишният Хюсеин Олаян бе убит през юни, след като бе отвлечен близо до Фалуджа.

Непал

На 31 август 12 непалски граждани бяха взети за заложници и по-късно екзекутирани.

Пакистан

В края на юли Саджид Наем (29) и Азад Хюсеин Хан (49) бяха убити от ислямистки бойци.

Южна Корея

През юни терористи обезглавиха Ким Сун Ил (30), след като правителството в Сеул отхвърли ултиматума им да се откаже от плановете си за разполагане на още войници в Ирак и да изтегли контингента си от 600 души.

Турция

На 13 септември на ислямистки сайт бе поместен видеозапис на убийството на турския шофьор Дурмуш Кумдерели. На 2 август бе убит втори турски шофьор – Мурад Юндже.
На 2 септември иракски бунтовници обявиха, че са убили трима други турски шофьори, след като телата на трима турци бяха открити край път близо до Багдад.

ФОКУС/НДТ

 


Сходни връзки

Групировката на Абу Мусаб aл Заркауи обезглави втория американски заложник | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди