изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:00 EEST
Пазарният дял на ислямските облигации расте    
ИкономикаИслямските облигации или "sukuks" на дълговия пазар в държавите от Персийския Залив удвоиха пазарния си дял от началото на годината, сочи изследване на Trowers & Hamlins, съобщи Financial Times. Облигациите, емитирани според шариатските закони и забраняващи получаването на лихва, са достигнали 32% от пазара за първите осем месеца на годината, спрямо 14 на сто миналата година.


В абсолютно изражение, емисиите на sukuks са се повишили от $122 млн. до $1.29 млрд., отразявайки бързия ръст на фондовите пазари на страните в Залива.
Емисиите на недържавни облигации от шестте страни-членки на Съвета за сътрудничество от страните в Персийския Залив през първите осем месеца на годината са се увеличили в абсолютна стойност над четири пъти до $4.07 млрд., спрямо $876 млн. за цялата 2003 година. Съветът включва Бахрейн, Кувейт, Катар, Оман, Саудитска Арабия и ОАЕ.
Ръстът на цените на петрола поддържаше ликвидността в региона и повиши търсенето на инвестиционни книжа от страна на държавни, резервни, пенсионни и др. фондове. Това пък повиши доверието на чуждестранните инвеститори.
"Чуждите инвеститори заемат все по-голям дял на пазара", коментира Андрю Рай, партньор в T&H. В момента чуждите инвеститори искат да влагат капитали както в корпоративни така и в държавни емисии, така че тях напълно ги удовлетворяват "шариатските" дългови книжа.
48% от последната емисия на ислямски облигации на Катар са изкупени от немюсюлмански инвеститори, като емисията беше увеличена от $500 млн. до $70 млн.
Шариятът забранява категорично получаването на лихва, но разрешава приходите от разнообразни схеми на капиталови вложения, при които се начислява някакъв приход, например дял от капитала на дадена компания.

http://www.insurance.bg/НДТ

 


Сходни връзки

Пазарният дял на ислямските облигации расте | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди