изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:20 EEST
СССР планирал база на Луната    
Новини В годините на студената война съветското ръководство сериозно е обсъждало изграждането на военен команден пункт на Луната, съобщи "Новая газета".


Съветските военни са смятали, че Луната е идеалното място за команден пункт, който да е неуязвим за ядрено оръжие, тъй като на Луната няма атмосфера и не може да има взривна вълна. Според заместник главния конструктор на Конструкторското бюро за общо машиностроене Александър Егоров, който лично е разработвал проектите за първите населени пунктове на Луната, задачата била в орбита около Земята да бъдат изведени два космически апарата, които да бъдат свързани и да полетят към Луната, за да строят обитаем команден пункт. Първоначално трябвало на Луната да се доставят няколко лунохода-убежища.
 В тях през първите 30 дни трябвало да живеят първите лунни космонавти. След това с доставени от земята блокове, трябвало да бъде монтирано основното съоръжение, което да гарантира максимален комфорт за обитателите си. Планирало се първият екипаж да бъде от четирима души, след което към тях да се присъединят две групи от по още четирима космонавти.
Програмата била изоставена по нареждане на секретаря на ЦК на КПСС за отбраната Дмитрий Устинов. Той я сметнал за неизпълнима, защото щяла да струва стотици милиарди долара, а СССР не разполагал с тях. Устинов се опасявал, че американците ще разберат за програмата и тъй като са по-богати, с по-голям успех ще могат да осъществят подобен проект.
МОНИТОР/НДТ
 


Сходни връзки

СССР планирал база на Луната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди