изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:15 EET
САЩ прежалиха българките заради парите на Кадафи    
По света САЩ изразиха загриженост към съдбата на осъдените български медици в Либия, но същевременно отмениха санкциите срещу Триполи, въведени след атентата над Локърби през 1988 г.

САЩ възстановяват въздушните връзки и търговията с джамахирията, размразяват банкови сметки на стойност 1 млрд. долара и разрешават вноса на либийски петрол. В замяна Либия ще продължи да изплаща компенсации от 2,7 млрд. долара на роднините на 270-те пътници, загинали при атентата. От тях 189 бяха американски граждани.
    Говорителят на Държавния департамент Адам Ерели не смята, че частичното отменяне на икономическите санкции ще повлияе пряко върху съдбата на българите. "Случаят с българските медици е въпрос на човешките права и правен казус и ние изразихме нашата тревога пред либийското правителство. Поискахме случаят да бъде преразгледан и да се уреди благоприятно", коментира Ерели. Той добави, че отмяната на санкциите срещу Либия е свързана с политиката й към оръжията за масово поразяване, а не с областта на човешките права. В края на миналата година Триполи обяви официално, че се отказва от разработването на оръжейни програми.
    В официално съобщение на Белия дом пък се казва, че САЩ приветстват сътрудничеството на Либия с правозащитната организация Амнести интернешънъл и в същото време споделят загрижеността на Европейската общност за съдбата на българските медици.
    Евросъюзът също разглежда стратегия за отмяна на санкциите срещу Либия, съобщиха италианските медии, която ще бъде обсъдена в сряда в Брюксел.
    Триполи изрази задоволство от решението на САЩ да свалят част от наложените икономически санкции. "Това решение е логичен и положителен резултат от серия контакти между САЩ и Либия и от дипломацията на спокойния диалог", коментира представител на либийското министерство на външните работи. Той добави, че вдигането на санкциите е "в интерес и на двете страни" и подчерта, че то е било постигнато, след като и САЩ и Либия "са спазили своите ангажименти".
    Говорителят на Министерството на външните работи Гергана Грънчарова коментира, че международната общност е загрижена и се търсят различни варианти за благоприятен изход на делото срещу петте медицински сестри.
    За вчера вечерта беше насрочена среща на външния министър Соломон Паси с либийския му колега Абдел Рахман Мохамед Шалкам. Основен акцент на разговорите трябваше да бъде делото срещу българките.
 


Сходни връзки

САЩ прежалиха българките заради парите на Кадафи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди