изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:31 EET
50 ГОДИНИ ПФА "ДОБРУДЖА": СТОЖЕР НА БЪЛГАРЩИНАТА    
Новини

  За половин век в ансамбъла са творили повече от 500 музиканти, певци и танцьори и много талантливи хореографи. С репертоара на състава са свързани имената на известни и водещи в България композитори и фолклористи. Иракчани, нигерийци и китайци аплодират таланта на добричките изпълнители



50 години от създаването си отбелязва тази година Професионалният фолклорен ансамбъл "Добруджа". Съставът е един от символите в културния живот на Добрич и допринася за съхраняване на българщината не само в региона, но и в цялата страна. Многобройни концерти в Добрич, областта, страната и чужбина, безброй аплодисменти и бисове описват историята на ансамбъла. Към това прибавяме също талантливите ръководители, изпълнители и хореографи. От 3 години главен художествен ръководител на ПФА "Добруджа" е Стоян Господинов.

В НАЧАЛОТО Е НАРОДНИЯТ ХОР

Официално ансамбълът е създаден през 1954 година, но историята му води началото си две години преди това. Тогава добричкият диригент Димитър Димитров създава Народен хор към Профсъюзния дом на културата в града. През следващата година той, Атанас Генчев и Паскал Паскалев решават да съберат и оркестър към хора. Следват няколко изяви на състава, които провокират идеята към него да се прибави и танцов състав. За целта е поканен Димитър Симеонов - Острото. Така в началото на 1954 г. се създава ансамбъл "Добруджа".

ПОВЕЧЕ ОТ 500 ТАЛАНТЛИВИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

За изминалия половин век през състава са минали повече от 500 души - певци, музиканти и танцьори. След 1957 г. в продължение на 25 години главен художествен ръководител е Петър Крумов, после щафетата поемат Валентин Кубратов, Костадин Бураджиев, а понастоящем - Стоян Господинов. В ансамбъла са работили и много талантливи хореографи като Димитър Симеонов - Острото, Здравко Иванов, Доля Кумитова, Тасос Фотес Демирес, Йорданка Тянкова, Здравко Даскалов, Лиляна Гавраилова и Христо Христов. Музикални ръководители са били Георги Петков, Елка Великова и др. С репертоара на ансамбъла са свързани имената на известни и водещи в страната композитори и фолклористи като Филип Кутев, академик Николай Кауфман, проф. Петър Ангелов, проф. Кирил Стефанов, проф. Кирил Дженев, проф. Милчо Василев, доц. Йордан Янакиев, Красимир Кюркчийски, Анастас Наумов, Георги Андреев и много други. През годините на сцената са се изявявали прекрасни солисти като Стефан Георгиев, Петко Радев, Желез Димов, Иван Георгиев, Цонка Димова, Бонка Захариева, Атанаска Станева, Галя Дурмушлийска, Ангел Сербезов, Михаил Ковачев. Настоящите изпълнители в ансамбъла продължават да се радват на заслужените аплодисменти и обич на публиката.

ОТ ФОЛКЛОР ДО КЛАСИКА

Репертоарът на ансамбъл "Добруджа" включва музика и танци от всички етнографски области на България, подчерта пред НДТ Ст. Господинов. С това обаче не се изчерпва талантът на изпълнителите, които представят също невероятно съчетание между народни инструменти и класическа музика. Ансамбълът е правил съвместни постановки с артистите от драматичния театър "Йордан Йовков" и с изпълнителите от духовия и камерния оркестри.

През годините ПФА "Добруджа", освен многобройните концерти в страната, е радвал с изпълненията си и чуждестранната публика. Това са турнета в Белгия, Англия, Ирак, Нигерия, Гърция, Франция, Италия, Русия, Китай, Ливан и др. Последното турне е през 2002 г., по линия на "Европалия". Тогава, както винаги и навсякъде, ансамбълът предизвика фурор в Белгия .

Голяма част от костюмите, с които се представят изпълнителите от ансамбъла, са автентични. Закупени са от възрастни хора от Алфатар, Пъдарево /Силистра/ и т.н. и представят различните етнографски областни в страната, разказа още ръководителят на състава.

ЗДРАВЕ, ЩАСТИЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ

В момента в ПФА "Добруджа" има 26 изпълнители, към тях се прибавят и двама ръководители. Най-много творци в ансамбъла е имало през 1985-1986 г., когато те са наброявали 67 души.

Много здраве, щастие и дълголетие - пожелава на настоящите творци в състава Стоян Господинов. Към това прибавя също: "Да нямат травми и винаги близките до тях да ги подкрепят".

Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

50 ГОДИНИ ПФА "ДОБРУДЖА": СТОЖЕР НА БЪЛГАРЩИНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди