изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:25 EET
ВЕРКА СИДЕРОВА Е НОВИЯТ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ДОБРИЧ    
Новини

Тази година постъпиха общо десет предложения, които бяха обсъдени от специална комисия с председател д-р Мирослав Попов - председател на Общинския съвет. На вниманието на съветниците комисията предложи две кандидатури - тази на Верка Сидерова и на проф. д-р Христо Контев.



На редовно заседание, което се проведе във вторник, общинските съветници единодушно избраха за почетен гражданин народната певица Верка Сидерова.

Верка Сидерова е родена на 26 април 1926 г. в Добрич. Завършва гимназия в Добрич през 1946 г., класическа паралелка - изучавала латински и старогръцки език при авторитетния преподавател Иван Кузманов. През 1952 г. в София печели първата си награда от участието в Национален преглед на художествената самодейност в армията. След това се явява на прослушване лично при Филип Кутев и от тогава тя е част от колектива на Ансамбъла за народни песни и танци, носещ днес името на прочутия диригент и художествен ръководител. До 1983 г. тя пее в ансамбъла като солистка, в квартети и в трио. Изнасяла е концерти в 29 страни от цял свят. Много от нейните изпълнения са запазени в Златния фонд на националното радио и телевизия. Издала е компактдиск с най-известните добруджански народни песни за периода 1960-2000 г.

Тази година на Международния фолклорен фестивал в Бургас Верка Сидерова получи голямата награда "Нестинарка" за цялостната си певческа кариера. Сред най-популярните й песни е "Лале ли си, зюмбюл ли си". НДТ

 


Сходни връзки

ВЕРКА СИДЕРОВА Е НОВИЯТ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди