изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:41 EEST
АБСУРД И БАЛКАНСКИ СТРАСТИ В "ЛАЗАРИЦА"    
Култура

"Театърът всичко може. В него и с куче може да разговаряш по най-човешки начин" - е мотото на спектакъла, чиято национална премиера се състоя снощи в Каварна



"На погребението на Йордан Радичков се заклех да направя тази пиеса. Защото той заслужава. Защото трябва да остава паметта на гениите в България" - това сподели пред журналисти вчера актьорът Валентин Танев. Той и колегата му Малин Кръстев играят в спектакъла "Лазарица" по Йордан Радичков, чиято национална премиера бе снощи в Каварна. На пресконференцията бе и кметът на морския град Цонко Цонев.

"Лазарица" е бялата лястовица на фона на всичко онова, което става в България" - каза от своя страна Малин Кръстев. Спектакълът вече е игран на фестивала "Сцена на кръстопът" в Пловдив. Там при 80 места се наложило да бъдет донесени още 40 стола. Актьорът Тодор Колев си тръгна с насълзени очи.

Спектакълът е осъществен с подкрепата на община Каварна. "В продължение на две години аз водих непрекъсната битка с инстанции и личности, които се занимават с културата и управляват културата. Никой не откликваше на това да бъде направена пиеса на Йордан Радичков. Бяха направени три проекта и трите бяха турени под рафта поради най-различни интереси" - заяви В. Танев и добави: "Йордан Радичков е балканският Бекет. Неговите пиеси са абсурдни. "Лазарица" носи в себе си един абсурд. "В очакване на Годо" е обявена за най-добрата пиеса за 20 век, но това е така, защото Западът не познава "Лазарица". Като философия тази пиеса е много по-жестока и крайна, страстите са балкански, абсурдът е още по-голям".

Мотото на спектакъла е "Театърът всичко може. В него и с куче може да разговаряш по най-човешки начин." Двамата актьори споделиха също, че изключително одобряват идеята, националната премиера да бъде в провинциален град, а не в столицата. Такава практика досега няма и това е донякъде експеримент в българския театър. "Лазарица" не е елитарна постановка, за сноби, а постановка за хората.

"Спектакълът струва много безсънни нощи, труд, усилия, по един килограм пот на представление" - така Валентин Танев отговори на въпрос на журналистка за това колко струва спектакълът.

В спектакъла Малин Кръстев играе ролята на кучето. Актьорът сподели, че в живота си по-нежен и земен човек от Йордан Радичков не е срещал. А за себе си, за професията, за ролите и въобще за живота, той каза: "Казват, че като умре човек, животът му минава като на кинолента. Аз много искам да гледам хубав филм."

 


Сходни връзки

АБСУРД И БАЛКАНСКИ СТРАСТИ В "ЛАЗАРИЦА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди