изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:51 EEST
ГЛАСОВЕТЕ ОТ ЧУЖБИНА ОТ ПРОБЛЕМ НА ДОБРУДЖАНЦИ СЕ ПРЕВЪРНАХА В НАЦИОНАЛЕН ВЪПРОС    
Политика

   Пред НДТ - Даниела Пеловска, член на НС на СДС и на ПК за подбор и подготовка на кадри за парламентарни и общински избори 

- Честито членство в Постоянната комисия за подбор и подготовка на кадри за парламентарни и общински избори към СДС! Всъщност, какво означава за теб този избор? 

- Преди всичко - огворност. Както пред партията, така и пред народа. Годините на прехода за България приключиха. За да бъдем приети като равностойни членове на европейското семейство, ние сме длъжни да изпълним поетите ангажименти към Европейския съюз. Това става с добре подготвени и обучени кадри, най-вече на политическата сцена. Изтече времето на лъскавите и напудрени политици.



От тук нататък хората трябва да бъдат убедени, че дават гласа си за тези, които са доказали, че могат да защитават техните интереси и да работят за тяхното благосъстояние. 

- Към какви хора ще се ориентира ръководството на СДС?

 - Предстои огромен труд. Ние трябва да направим правилен и прецизен подбор на личности, които са доказали, че първо имат потенциала и силата да работят, че се ползват с доверието на избирателите. Те трябва да са и перспективни личности, които да осъзнават, че най-важната мисия, с която са се натоварили, е да работят за благото на обществото.

 - Кои са приоритетите в предизборната програма на СДС за предстоящите парламентарни избори?

 - На първо място е програмата за националната сигурност. За нас това е гръбнакът на развитие на всички останали направления. Ние сме за професионална армия без задължителна военна служба. За добре обучена и материално осигурена полиция. За независими съдилища, председателите на които да се избират директно от избирателите за определен период от време. Така трябва да се избират още окръжният прокурор и директорът на РДВР, за да не бъдат те зависими от капризите на политиците, както е в момента. Съжалявам, че управляващите вече 3 години не гласуват поправките в Наказателния кодекс, предлагани от генерал Бойко Борисов. Вместо това, те се занимават с кадруване на председателите на окръжните съдилища, какъвто е и случаят в Добрич. Тук дори се достигна варненският депутат Ралчев да прокарва предложение кой да стане председател на съда и то без да се обосновава защо трябва да бъде сменен сегашният председател на Окръжния съд. На тази практика ние смятаме да сложим край.

 - В СДС обсъжда ли се каква форма трябва да се избере за пряко ангажиране на депутати и общински съветници с проблемите на точно определени региони, общини, квартали и села? Широкото обществено мнение е, че сега депутатите и общинските съветници не са ангажирани пряко и избирателите често не знаят към кого да се обърнат. Да не говорим, че някои депутати повече от 3 години не са имали среща с избирателите в Добричка област, а никой в нито една община не знае кой е неговият общински съветник.

 - До този момент, независимо кои са били управляващи, практиката бе колективна отговорност, т.е. лична безотговорност. Няма изпълнена задача, ако отговорността не е субективна. Всеки, който поема отговорността да стане депутат или общински съветник, трябва да притежава отговорността и възможностите да решава конкретни проблеми на избирателите. Това може да стане, когато се знае кой депутат и общински съветник конкретно за кой район отговаря. Ние ще настояваме за такъв избирателен закон и затова търсим личности, които ще защитават успешно конкретните интереси в конкретен район на конкретни избиратели. Такава система дава възможност за конкуренция между партиите, програмите и личностите.

 - И товари с още по-голяма отговорност избиратели. Убеден съм, че би засилила и активността на хората по време на избори. Един болезнен въпрос. Как стои въпросът с парламентарните гласове от чужбина? Добричка област отново ли ще бъде жертва тук да пристигат всички гласове от чужбина и практически да се ппроменя вотът на живеещите в областта? Както и несправедливостта броят на депутатските места да се определя от броя на живеещите тук, а не от общия брой на избиратели в областта и чужбина. Ако това стане за трети път, няма ли опасност добруджанци да бойкотират изборите, тъй като вотът им отново ще бъде променен?

 - По този въпрос знаеш, че пръв сред политическите лидери в България изрази официалното си становище във весник  "Нова добруджанска трибуна" лидерът на СДС г-жа Надежда Михайлова. Този въпрос е от национално значение и СДС ще инициира среща с политическите сили за категорично и балансирано решение. Съвсем скоро се прокара теза, че на местните избори хора, които не плащат общински данъци и живеят в други държави, е нелогично да гласуват. Този проблем е най-сериозен в Кърджали.

 - Христо Марков е ново лице в политиката, а вече е избран за председател на предизборния щаб на СДС. Кои аргументи натежаха в негова полза? Има ли недоволни в ръководството на СДС за този избор?

 - Аз категорично подкрепих предложението на Надежда Михайлова за Христо Марков. С него партията тръгна по нов път. Съвсем логична бе съпротивата на тези, които мислят по старому, да лежат на стари лаври, без да отчитат какви са днешните настроения на хората. Марков е личност, умее да определя целта и да спазва дисциплина за нейното постигане. Много добре познава трудностите и цената на успеха, поема ангажименти и е много добре организиран човек. Марков е комуникативен и независимо от изключителните си успехи в спорта, не е забравил, че най-важното за една личност е да бъде човек.

 - Би ли направила оценка на политическата ситуаци в момента в Добрич, година преди парламентарните избори?

 - За мое най-голямо съжаление, политическото представителство на Добруджа е много слабо. Житницата на България не заслужава такава участ в голямата политика. Искрено се надявам, че на предстоящите парламентарни избори хората ще осъзнаят личния си ангажимент да отидат до урните и с гласа си да определят най-достойните, които да бъдат проводници на тяхните интереси. Затова СДС предлага актуални и съобразени с евнропейските изисквания реалистични програми. Най-важното е хората да осъзнаят, че СДС има волята, решимостта и възможността да превърне тези програми в реалност. Свърши времето на политическите хамелиони.

 - Какъв е коментарът ти за партията на Иван Костов "Демократи за силна България"? Питам те, защото си работила с повечето от хората в ръководството на тази партия.

 -  На практика 90 процента от ръководните личности на ДСБ управляваха държавата в продължение на 4 години. Неморално е сега да твърдят, че направените от тях грешки са останали в партията, в която са били допреди няколко месеца, както и че сега са нов субект. Това, което съзирам в ръководството на партията ДСБ и в членската й маса, е неизлечимото заболяване от вируса власт.

  Интервюто взе Димиър ДУКОВ

 

 


Сходни връзки

ГЛАСОВЕТЕ ОТ ЧУЖБИНА ОТ ПРОБЛЕМ НА ДОБРУДЖАНЦИ СЕ ПРЕВЪРНАХА В НАЦИОНАЛЕН ВЪПРОС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди